Hämeen poliisilaitos varoittaa ihmisiä ilmiöstä, jossa ulkomaalaiset nettituttavat ovat onnistuneet erehdyttämään suomalaisia maksamaan suurehkoja summia rahaa ulkomaisille pankkitileille vailla tietoa rahojen todellisista vastaanottajista.
Miten on mahdollista, että tökerötkin rahahuijaukset onnistuvat? Katso video!
Vaikka poliisille vuosittain ilmoitettujen tapausten määrä on pienehkö, mutta ulkomaille virrannut rikoshyöty on ollut huomattava, Hämeen poliisilaitos tiedottaa.
Tiedossa on tapauksia, joissa ihastuksen huumassa on tehty useiden kymmenien tuhansien eurojen tilisiirtoja, ennen kuin on ymmärretty tilanteen karu todellisuus.
Rahat vastaanotettuaan nettituttava on lopettanut yhteydenpidon ja rahat ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.
Lue myös: Yksityishenkilön tiedoilla haettiin kahdessa päivässä 217 000 euron edestä pikavippejä
Rahaa pyydetty mitä erilaisimmilla tarinoilla
Poliisin mukaan tyypillisesti nettituttaviin on tutustuttu joillakin internetin keskustelufoorumeista.
Usein henkilöillä on ollut jokin tunteisiin vetoava tarina kerrottavanaan ja he ovat esiintyneet esimerkiksi valtion virkamiehinä, upseereina tai muutoin tilapäiseen rahapulaan joutuneina herrasmiehinä.
Toisinaan nettituttavien yrityksillä on ollut väliaikaisia taloudellisia ongelmia, joihin on pyydetty rahaa lainaksi.
On myös tapauksia, joissa rahaa on pyydetty, jotta nettituttava voisi matkustaa Suomeen tapaamaan ihastustaan.
1:31
Video: 18-vuotias onnistui esiintymään valelääkärinä.
Petosrikosten selvittäminen vaikeaa
Poliisin tiedotteen mukaan petosrikosten selvittäminen on vaikeaa.
Kyseiset rikokset tulevat usein poliisin tietoon vasta viiveellä, jolloin rahat ovat ehtineet jo vaihtaa omistajaa. Tilit sijaitsevat ulkomailla ja niiden todellisista omistajista tai käyttöoikeuden haltijoista ei ole mitään selvyyttä.
Poliisi muistuttaa, että jokainen täysivaltainen henkilö saa päättää itse rahojensa käyttökohteesta, mutta välttyäkseen erehdytyksi tulemiselta, tulisi jokaisen miettiä useaan otteeseen, onko rahojen pyytäjä liikkeellä vilpittömin ajatuksin.
Jos huomaa joutuneensa nettipetoksen kohteeksi, tulee poliisille ilmoittaa asiasta mahdollisimman nopeasti. Mitä kauemmin tapahtumasta on kulunut aikaa, sitä pienempi mahdollisuus on päästä tekijän jäljille.