Poliisilta uutta tietoa Viertolan sankariopettajan päättäväisestä toiminnasta – saattoi pelastaa henkiä

Poliisi Viertolan kouluampumisesta: Tekoa suunniteltiin viikkoja, 12-vuotias ampunut aseella ennenkin 11:04
Videolla rikos- ja kotimaan toimituksen päällikkö Tiia Palmén kertoo, mitä kaikkea Viertolan kouluampumisen tutkinnassa on selvinnyt.

Viertolan kouluampuja olisi voinut jatkaa tekoaan pidempäänkin, jos opettaja ei olisi puuttunut tilanteeseen.

Viertolan kouluampuminen oli nopea tilanne. 12-vuotias poika oli aamuyhdeksältä tullut kouluun, mennyt vessaan muutamaksi minuutiksi, ja sen jälkeen tuubihuivi kasvojensa suojana mennyt luokkahuoneeseen ampuen lähietäisyydeltä kolmea luokkatoveriaan. 

Poliisin arvion mukaan ampumatilanne kesti yhdestä kahteen minuuttia.

Laukausten seurauksena yksi 12-vuotias poika kuoli ja kaksi saman ikäistä tyttöä haavoittui. Toinen on päässyt jo pois sairaasta, mutta toinen on poliisin viimeisimpien tietojen mukaan kriittisessä tilassa.

Poliisi ylistää opettajan kylmähermoista toimintaa

Poliisi kertoi tänään uutta tietoa ampumiseen liittyvistä yksityiskohdista. Lisää valoa saa myös sankariopettajan toiminta, joka saattoi hyvinkin pelastaa ihmishenkiä.

Tutkinnanjohtaja Marko Särkkä kertoo MTV Uutisille, että opettaja oli puuttunut tilanteeseen ampumisen alettua.

– Hän oli omalla päättäväisellä, määrätietoisella tavalla vaikuttanut epäillyn toimintaan ja saattanut hänet pois koulun tiloista, Särkkä kertoo.

Opettaja oli ilmoittanut, että ampujan pitää poistua luokkatiloista ja sen jälkeen saattanut hänet ulos koulusta. Ohjaaminen tehtiin puhumalla.

Särkkä epäilee, että tuona hetkenä eivät asianosaiset olleet vielä aivan käsittäneet sitä, mitä luokassa oli todellisuudessa tapahtunut.

– Kylmähermoista toimintaa ja esimerkillistä toimintaa siitä huolimatta, Särkkä toteaa.

Poika oli aikonut ampua useamman

Opettaja saattoi toimillaan säästää ihmishenkiä. 12-vuotiaalla olisi ollut mahdollisuus ja halu ampua useampaakin oppilasta.

Viertolan ampuja on kertonut poliisille kuulusteluissa ajatuksistaan ainakin jonkin verran.

– Hän on jollain tasolla avannut tätä suunnitelmaansa ja puhunut useasta henkilöstä. Sattuneesta syystä teko on keskeytynyt ja lopputulema on tämä, Särkkä kertoo.

Pojalla oli vielä koulusta poistuessa patruunoita hallussaan. Olisiko hän voinut siis ampua useampaakin kuin kolmea oppilasta?

– Tällainen käsitys meille on muodostunut, Särkkä vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat