Viertolan kouluampuminen: Sankariopettaja ei tiennyt pojan ampuneen oppilaita

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Vantaalla Viertolan koulun huhtikuisesta ampumisesta, jossa kuoli 12-vuotias poika ja haavoittui vakavasti kaksi saman ikäistä tyttöä.

Vantaan Viertolan kouluampuja uhkasi aseella myös kahta naisopettajaa.  Tämä käy ilmi poliisin tänään julki tulleesta esitutkintamateriaalista.

Ensimmäinen opettajista oli luokkahuoneessa, johon tekoaikaan 12-vuotias poika tuli aseen kanssa. Opettaja meni pyytämään apua viereisessä huoneessa olleelta rinnakkaisluokan opettajalta, jonka onnistui saada kontakti ampujaan.

Opettaja saattoi edelleen asetta kantaneen pojan käytävää pitkin koulun etuoville, minkä jälkeen poika lähti paikalta. Esitutkinnassa opettaja kertoi, ettei tuolloin vielä tiennyt, että poika oli ampunut oppilaita. Totuus paljastui hänelle vasta, kun hän palasi luokkahuoneeseen.

Kiinnostus aseisiin lisääntyi

Poliisin mukaan Vantaan Viertolan kouluampujan mielenkiinto ampumisiin liittyviin videoihin ja aseisiin oli selkeästi lisääntynyt vuodenvaihteesta lähtien. Ennen luokkaan menoa hän otti itsestään poseerauskuvan aseen kanssa.

Vantaan Viertolan kouluampuja on kertonut, että hänellä oli hallussaan 14 patruunaa. Poliisin mukaan poika oli ampunut luokkahuoneen lisäksi ulkona, muun muassa kohti pysäköityä autoa. Tekoaikaan 12-vuotias poika ampui neljä laukausta.

Poliisin mukaan ampumistilanne Vantaan Viertolan koulun luokkahuoneessa kesti noin puolitoista minuuttia.

Pojalla oli nimilista, mutta ampui toiset

Epäilty on kertonut kuulusteluissa, että hänen aikomuksenaan oli ollut ampua useampiakin henkilöitä, joita hän oli nimennyt laatimassaan listassa syrjijöiksi ja nimittelijöiksi. Oman kertomansa mukaan, epäilty ei ollut näitä listassa mainittuja henkilöitä luokkahuoneessa nähnyt.

12-vuotias tekijä oli itse ilmaissut tekonsa motiiviksi kiusaamisen. Poliisi ei löytänyt kuitenkaan näyttöä siitä, että ampumisen uhrit olisivat kohdelleet tekijää kaltoin.

– Esitutkinnan aikana emme ole saaneet minkäänlaista näyttöä siitä, että uhreiksi valikoituneet oppilaat olisivat kiusanneet tai syrjineet epäiltyä, kertoo rikoskomisario Marko Särkkä poliisin tiedotteessa.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että pisimpään sairaalahoidossa ollut toinen uhri pääsi kotisairaanhoitoon.

Tästä huolimatta hänen tilanteensa ei ole hyvä. Asian ovat poliisille vahvistaneet uhrin omaiset, sanoo Särkkä tiedotteessa.

Poliisi tiedotti aiemmin, että epäillyn käyttämä ase kuului lähisukulaiselle. Tästä asiasta Itä-Uudenmaan poliisissa on tehty erillinen tutkinta, ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Nyt valmistunut kouluampumista koskeva esitukintakokonaisuus ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan epäillyn nuoren iän vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat