Tänään poliisiylijohtajan virassa aloittanut Seppo Kolehmainen perää kansalaisilta yhteisvastuuta rikosten selvittämisessä.
– Kumppanuutta ihmisten kanssa tarvitaan. Korostaisin tällaista yhteiskunnallista vastuuta siinä, että ilmoitettaisiin niistä pienistäkin rikoksista, jos sellaisia nähdään tapahtuvan. Ja annettaisiin tuntomerkit poliisille, Kolehmainen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Kolehmaisen nimitys on otettu kentällä hyvin vastaan. Tuoreella poliisiylijohtajalla on yli 30 vuoden kokemus poliisissa, kenttätyötä hän on tehnyt urallaan muun muassa moottoripyöräpoliisina ja Karhu-ryhmässä.
Kolehmainen sanoo lähtevänsä johtamaan koko poliisiorganisaatiota toiveikkaan tyytyväisenä. Poliisin rakenneuudistukset on tehty ja poliisi tekee Kolehmaisen mukaan hyvää tulosta. Haasteita silti riittää.
Partion on tultava kohtuuajassa
Poliisihallituksen tuoreiden lukujen mukaan poliisipartion tulo hälytyspaikalle kestää Suomessa keskimäärin 9,5 minuuttia. Kolehmainen myöntää, että maaseudulla tämä ns. toimintavalmiusaika on usein huomattavasti pitempi, joskus jopa tunteja.
–Kun kansalainen soittaa hädässä poliisille, partion on tultava kohtuuajassa antamaan apua, Kolehmainen sanoo.
Kolehmaisen mukaan parannuksia voidaan saada aikaan esimerkiksi viranomaisyhteistyöllä Tullin ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisiylijohtaja haluaa myös, että massarikosten tutkinnasta ei tingitä.
– Meidän pitäisi pystyä selvittämään massarikoksia enemmän, koska yksittäiselle asianomistajalle se oma juttu on tärkeä, vaikka se omaisuusarvoltaan saattaa olla vähäinen.
Yksikin pimeä juttu on liikaa
Tuore poliisiylijohtaja lupaa, että poliisi panostaa myös kyberrikosten torjuntaan entistä enemmän. Kyberrikollisuuden arvioidaan aiheuttavan maailmanlaajuisesti jo noin 400 miljardin euron vahingot.
– Vahvistamme KRP:ssä jo olevaa kyberrikoskeskusta ja otamme siihen mukaan paikallispoliisiosaamista. Selvitämme lisäksi, miten saisimme hyödynnettyä paremmin eurooppalaisia kumppaneita ja myös Interpolin Singaporessa toimivaa kyberrikoskeskusta, Kolehmainen kertoo.
Henkirikoksia poliisin pitää Kolehmaisen mukaan pystyä jatkossakin selvittämään tehokkaasti.
– Meillä on tällä hetkellä hyvä tilanne, kun kymmenestä henkirikoksesta yhdeksän selvitetään. Tietysti se yksikin pimeä juttu on liikaa. Mutta hyvä selvitysprosentti on. Haluan, että se on sitä jatkossakin.
Aarnio-tapausta analysoidaan jatkuvasti
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus on koetellut poliisin uskottavuutta ja luotettavuutta.
Kolehmaisen mukaan poliisihallituksessa on tehty koko Aarnio-oikeudenkäynnin ajan ja tehdään edelleen analyysia, jotta vastaavaa tai edes lähellekään samankaltaista ei enää pääsisi tapahtumaan. Oppia on otettu ja laillisuusvalvontaa parannettu.
–Korjaustoimenpiteillä pidämme huolen siitä, että meillä on eettisesti korkeatasoinen poliisi ja että lähiesimiesvalvonta, valvontajärjestelmä ja sisäinen valvonta ovat kunnossa.
Suomessa hyvä turvallisuustilanne
Millainen poliisiylijohtaja te haluatte olla, Seppo Kolehmainen?
– Sellainen poliisiylijohtaja, että pystyttäisiin pitämään yllä tämä Suomen hyvä turvallisuustilanne.
– Omalta vastuultani siihen kuuluvat oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja hyvä henkilöstöpoliitiikka, Kolehmainen sanoo.