Poliitikkojen häirintä ulottuu jo pahimmillaan perheisiin – ilmiöllä vakavia seurauksia: "Näistä on pakko tulla rangaistuksia"

9:48img
Pöllöraati pohti myös sitä, miten korona vaikuttaa kuntavaaleihin. Pitääkö vaalikoppiin ottaa oma kynä mukaan ja hankkia lisää henkilökuntaa pitämään turvavälejä?
Julkaistu 29.01.2021 10:42
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Uutisaamun Pöllöraadissa MTV Uutisten politiikantoimittaja Antonia Berg nosti esille lisääntyneen poliittisen häirinnän, joka nostaa ihmisten kynnystä osallistua poliittiseen toimintaan.

Ilta-Sanomien toimittaja Timo Haapala totesi, että ihmisten nouseva kynnys asettua ehdolle vaaleissa on politiikan kulmakivikysymys. Häirintä ja asiattomuudet leviävät pahimmillaan henkilöstä tämän perheeseen ja muuhun lähipiiriin.

– Jos tämä menee niin pahaksi, niin kyllähän järkevät ihmiset rupeavat pohtimaan mitä hyötyä tästä on, hän toteaa.

– Kansankunnan demokratian ritareita pitäisi löytyä ja tämä menee vuosi vuodelta pahempaan suuntaan. Nythän tästä jälleen keskustellaan ja aina ennenkin on keskusteltu, mutta eihän se mihinkään ole johtanut ja tilanne on pahentunut koko ajan, Haapala lataa.

– Tästä kyllä kannattaa kantaa huolta, hän toteaa.

Pienissä kunnissa omat ongelmansa

LK 27.1.2021 Oulu vihreät puoluetoimisto hakaristi

Vihreiden ja Vasemmistoliiton puoluetoimistoja on töhritty viime päivinä hakaristeillä Oulussa.

MTV Uutisten aiempi kysely paljasti, että jopa kolmannes kansanedustajista on tällä vaalikaudella kokenut uhkailua. Se voi johtaa jo siihen, että osa ei uskalla julkisesti lausua mielipidettään.

Kuntavaalien osalta Haapala on huolissaan, pienissä kunnissa pikkukärhämät voivat saada suuret mittasuhteet. Pahimmillaan sosiaalisessa mediassa levitellään ehdokkaan koko suvun salaisuudet kaiken kansan tietoon, kun ennen niistä korkeintaan supistiin selän takana.

– Nythän tämä oksennus menee kaikkien tietoon, hän sanoo.

Lue myös: Vasemmiston toimiston ikkunoita töhrittiin hakaristeillä Oulussa

"Näistä on pakko tulla rangaistuksia"

Pöllöraati oli hyvin yksimielinen asian vakavuudesta.

– Näitä on pakko tutkia ja näistä on pakko tulla rangaistuksia, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson komppaa keskustelua poliittisesta häiriköinnistä.

Haapala muistuttaa kuitenkin, että poliitikkojen pitää oppia erottamaan henkilöön menevä kritiikki poliitikkojen kärkevästä kritisoinnista. Se että häirintään puututaan ei tarkoita, että mitään ei saisi sanoa.

Lue myös: Koronarajoitusten ristiriidat ihmetyttivät Pöllöraatia: "Ravintolat parempi lobbaaja kuin lasten urheiluseurat"

Tuoreimmat aiheesta

Kuntavaalit