Saksassa Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa järjestetään tänään osavaltiovaalit. MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola sanoo, että juuri ennen vaaleja valtapuolueesta paljastui korruptioskandaali, mutta ennakkoäänten takia se ei ehkä ehdi näkyä tuloksissa.
Kahden osavaltion äänestykset aloittavat Saksan niin kutsutun supervaalivuoden, joka huipentuu liittopäivävaaleihin syyskuussa. Niissä liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta 16 vuoden kanslerikauden jälkeen.
Lue lisää: Saksassa alkaa supervaalivuosi – näin vaalit järjestetään koronan keskellä: "Olkaa hyvä ja ottakaa oma kuulakärkikynä mukaan"
Osavaltiovaaleista saadaan Piuholan mukaan ensimmäisiä signaaleja siitä, miten valta jakaantuu Saksassa syksyllä, kun Merkel on poissa.
Vaalit ovat tärkeä mittari etenkin CDU:n uudelle puheenjohtajalle Armin Laschetille.
Baden-Württemberg ja Rheinland-Pfalz ovat molemmat hyvin menestyviä osavaltioita, jotka elävät muun muassa teollisuudesta, maanviljelyksestä ja turismista.
Erityisiä ne ovat siksi, että CDU ei ole kummassakaan johdossa, vaan Baden-Württembergia on hallinnut vihreät ja Rheinland-Pfalzia SDP.
Korruptio ei ehkä ehdi vaikuttaa tuloksiin
Osavaltiovaaleja varjostavat valtapuolueen korruptioepäilyt. Kolme CDU:n ja CSU:n parlamenttiryhmän jäsentä erosi viime viikolla epäselvyyksien takia.
Kaksi poliitikoista oli ollut osallisina maskikaupoissa, joista he olivat itse hyötyneet. Yksi edustaja taas erosi, sillä hän oli ollut yhteydessä Azerbaidžanin hallintoon ja saanut sitä kautta rahallista hyötyä.
Piuholan mukaan korruptioskandaali ei välttämättä ehdi koronavuonna vaikuttaa vaalitulokseen merkittävästi.
Moni on äänestänyt tänä vuonna ennakkoon ja maskikaupat paljastuivat vasta, kun iso osa kansalaisista oli jo antanut äänensä.
Piuhola arvioi MTV Uutiset Livelle, että koronan takia jopa 60–70 prosenttia ihmisistä on saattanut antaa äänensä ennen virallista vaalipäivää.
Normaalisti ennakkoäänestykseen turvautuu noin kolmannes äänioikeutetuista.