Politiikan asiantuntijat Timo Soinin päätöksestä: Perinnöksi jää äänten mentävä aukko ja sitkeän poliitikon malli

7:56img
Julkaistu 06.03.2019 09:09
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Politiikan jättävä Timo Soini on ollut monessa mukana. Hän on noussut perussuomalaisten nokkamiehenä kansainvälisen median pääotsikoihin ja tuonut suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin uuden tavan viedä asioita eteenpän.

Sininen tulevaisuus on varsinkin ilman Soinia ongelmissa kevään vaaleissa.

– Kyllähän merkittävän, menestyneen ja paljon ääniä keränneen poliitikon poisjäänti jättää niiden äänien mentävän aukon, Huomenta Suomessa vieraillut Turun yliopiston politiikan tutkija Jenni Karimäki sanoo.

– Siniset olisivat vielä Soinin pitäneet. Heille tämä on kova paikka, kun kannatus on muutenkin yhden tai kahden prosentin luokkaa gallupeissa. Nyt tulee vielä tällainen asia, niin kyllä se huonoa tekee. Sinisillähän on kova yritys tuolla Uudellamaalla. Se on heidän viimeinen puolustuslinjansa, sinisten Salpalinja on siellä. Siinä tämä eloonjäämiskamppailu sitten ratkaistaan. Siellä on heillä Jussi Niinistö, Sampo Terho, Simon Elo, sanoo MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki.

– Jos Soini olisi ollut mukana, heillä olisi ollut siellä mahdollisuuksia muutamaan paikkaan. Puhutaan realistisesti yhdestä tai kahdesta paikasta.

– Kun olen jutellut sinisten kanssa eduskunnassa, niin se on ollut heille pieni järkytys, että päivittäinen näkyvyys ja ministereiden saama julkisuus ei ole kanavoitunut gallup-kannatukseksi, Jussi Kärki sanoo.

Perintönä sitkeys ja populismi

Soinin perintönä molemmat asiantuntijat pitävät sellaisia keskustelunavauksia, joita ei oltu aiemmin suomalaisessa politiikassa nähty, esimerkiksi EU-kriittisyyden ja maahanmuuttovastaisuuden.

Myös populismi kuuluu Soinin näkyvään perintöön. Kärjen mukaan on olemassa huonoakin populismia, mutta Soini onnistui kanavoimaan idean positiiviseen suuntaan.

Kärki nostaa esiin myös Timo Soinin sitkeyden. Julkisuudessa on nähty vajaat kymmenen vuotta jytkyn tuomaa menestystä, mutta meni parikymmentä vuotta ennen kuin Soini pääsi edes eduskuntaan.

Tuoreimmat aiheesta

Timo Soini