SDP nousi marraskuussa kokoomuksen ohi suosituimmaksi puolueeksi sekä Helsingin Sanomien että Ylen kannatusmittauksissa. Pöllöraati analysoi SDP:n suosion taustoja.
MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum uskoo, että SDP kerää kannatusta tällä hetkellä useista eri puolueista.
– On aika loogista, että jos vastustat porvarihallitusta ja sen työmarkkinauudistuksia, niin suurin työväenpuolue eli demarit ovat looginen osoite, Neihum sanoo.
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen nostaa esiin Sanna Marinin roolin SDP:n puheenjohtajana. Edellisellä hallituskaudella puolueen menestyksen uskottiin olevan pitkälti Marinin huippusuosion ansiota. Kannatus on kuitenkin pysynyt korkealla myös nykyisen puheenjohtajan Antti Lindtmanin kaudella. Kemppainen pitää tätä jokseenkin yllättävänä.
– Oppositioasema tietysti tuottaa perusvauhdin, mutta SDP:n vauhti on ollut huomattavaa, Kemppainen sanoo.
Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala toteaa, että SDP:n suosion kasvu ei ole edellyttänyt puolueelta juurikaan aktiivista työtä, vaan ennemminkin rutiininomaista oppositiopolitiikkaa.
– Demarit eivät ole oikeastaan tehneet mitään ihmeellistä. He tavallaan istuvat käsiensä päällä, Vesala sanoo.
Lue myös: Valmisteilla tärkeä uudistus – nämä 8 kysymystä hallitus kysyy työmarkkinajärjestöiltä
Opposition rintama on kaukana yhtenäisestä
Oppositiopuolueiden yhtenäinen rintama välikysymyksissä on Vesalan mukaan hukassa. Esimerkiksi tällä viikolla välikysymyksen hallitukselle jättivät SDP, vihreät ja vasemmistoliitto, kun taas keskusta ja Liike nyt jäivät ulkopuolelle. Välikysymyksen aiheena oli nuorten tulevaisuus.
– Keskusta ei halua lähteä mihinkään, mikä vähänkään haisee vasemmistolta. Välikysymysten tekeminen on mennyt ihmeelliseksi sooloiluksi. Myös Vihreät hakee omaa linjaansa, Vesala toteaa.
Keskusta on tehnyt hallituskauden aikana välikysymyksen yhdessä Liike nytin kanssa muun muassa sote-palveluiden tilanteesta.
Hanna VesalaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Perussuomalaisten kannatus on sulanut
Perussuomalaisten kannatus on laskenut hallituskauden edetessä. Jouni Kemppaisen mukaan puolue on menettänyt kannattajia etenkin SDP:lle. Maaseudun äänestäjistä perussuomalaisten kanssa kilpaileva keskusta ei ole hyötynyt perussuomalaisten äänteen valumisesta muille puolueille.
– Keskusta alisuorittaa tällä hetkellä, Kemppainen sanoo.
– Todennäköisesti keskusta pelaa pitkää peliä ja luottaa siihen, että perussuomalaisista nyt katsomoon menevät ovat vuoden tai kahden päästä keskustan kannattajia, kommentoi Neihum.
Neihum toteaa myös, että perussuomalaisten kannatuksen lasku on kuitenkin ollut toistaiseksi selvästi pienempää verrattuna Juha Sipilän hallituksen alkutaipaleeseen kahdeksan vuotta sitten. Silloin kannatus romahti alle kymmeneen prosenttiin.
Vesalan mukaan hallitus on onnistunut kokoamaan rivinsä yllättävänkin hyvin kesän rasismikohujen jälkeen.
– Tässä on nyt rauhallista, paitsi ay-liike laittaa lakkoa sinne ja lakkoa tänne. Katsotaan, onko helmikuussa sitten jo yleislakko.