Poltto, kaasutus, kompostointi - hevosenlannalle monia käyttömahdollisuuksia

Hevosenlanta, hevoset, Karlvikin Ratsatuskoulu, loimi
Hevosenlannalle kehitetään erilaisia käyttötapoja. Perinteisen kompostoinnin rinnalle halutaan polttoa ja biokaasutusta.MTV
Julkaistu 16.11.2015 22:11
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Sipilän hallitusohjelman kirjaus hevosenlannan energiakäytön sallimisesta on vielä valmistelussa. Fortum on aloittanut lannan polttamisen Järvenpään voimalassa koeluvan turvin.

– Asiaa selvitellään ja valmistellaan. Ensi vuoden puolella on tarkoitus perustaa iso hevosenlantahanke, joka on kiertotalouden kärkihankkeen yksi toimenpide. Asiaa selvitellään ja valmistellaan. Tammikuussa Säätytalolla järjestetään seminaari, johon kutsutaan kaikkia alan toimijat, kertoo hankekoordinaattori Tarja Haaranen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Haarasen mielestä hevosenlannan hyödyntämiseen tarvitaan useita eri tapoja.

– Tarvitaan polttoa, biokaasutusta ja kompostointia. Poltto ei ole siinä mielessä hyvä, että siinä menetetään typpi. Biokaasutuksessa lannan ravinteet säilyvät paremmin.

Hevosenlanta, lantala, Karlvikin RatsastuskouluSuomessa syntyy vuosittain noin miljoona kuutiota hevosenlantaa.MTV

Usean tilan yhteishankkeita tarvitaan

Haaranen ei usko, että lannan energiakäyttö olisi jokaisella tilalla mahdollista, vaikka laskennallisesti kolmen hevosen lanta riittäisi yhden omakotitalon lämmittämiseen.

– Poltto tiloilla ei ole realismia. Biokaasutuskaan ei ole taloudellisesti järkevää tilamittakaavassa, usean tilan yhteistoimintana kyllä.

Ratkaisujen löytämisellä on kiire, koska vuodenvaihteesta alkaen kaatopaikoille ei saa enää viedä lantaa.

Hevosenlanta, hevonen, Karlvikin RatsastuskouluSuomessa on noin 77 000 hevosta ja 10 000 hevostallia.MTV

Lanta kiinnostaa myös Vapoa

Turvetuottaja Vapo on myös kiinnostunut hevosenlannan hyödyntämisestä.

– Hevosenlanta on monipuolinen raaka-aine sekä energia- että ravinnemielessä. Meillä on koepolttohakemukset Saloon ja Forssaan, mutta emme näe lantaa vain polttoaineena. Se on myös hyvä lannoite. Tutkimme eri mahdollisuuksia, kertoo Vapon kehityspäällikkö Niko Nevalainen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa