Fortumin Järvenpään voimalaitoksella on aloitettu koemielessä hevosenlannan poltto. Hanke herättää suurta kiinnostusta, koska Sipilän hallitusohjelmassa luvataan sallia hevosen lannan käyttö energiantuotannossa. Tähän asti se ei ole ollut mahdollista, koska lanta on tulkittu ongelmajätteeksi, joka on poltettava jätteenpolttolaitoksessa.
Helsingissä Karlvikin ratsastuskoulussa niinkuin kaikilla muillakin Suomen talleilla on lantaongelma. Suomen 77 000 hevosta tuottavat vuodessa noin miljoona kuutiota lantaa.
– Kyllähän sitä tulee aikamoiset määrät, kun 24 karsinapaikkaa on ja jokainen hevonen tietysti kakkii joka päivä, että melko paljon, arvioi talliyrittäjä Laura Nikkinen Karlvikin Ratsastuskoulusta.
Hallitus haluaa edistää energiakäyttöä
Nyt Karlvikin ja 60 muun tallin lanta viedään Fortumin Järvenpään voimalaitokselle poltettavaksi.
– Idea on se, että me toimitetaan tallille kuivike ja viedään lannat säännöllisin väliajoin pois. Lannat tuodaan tänne laitokselle ja käytetään laitoksen tukipolttoaineena sähkön ja lämmön yhteistuotannossa, kuvailee Fortum HorsePowerin kaupallinen päällikkö Anssi Paalanen.
Koepoltot ovat osoittaneet, että sahanpurun ja lannan seos palaa hyvin.
– Se vastaa monessa mielessä puuta. Se palaa tuolla kattilassa oikein hyvin muun polttoaineen seassa eikä polttoprosessiin ole tarvinnut tehdä mitään muutoksia, kertoo Paalanen.
Laajennussuunnitelmia Pohjois-Eurooppaan
Järvenpään voimalassa voitaisiin polttaa 5 000 hevosen lanta. Sillä pystyttäisiin tuottamaan noin 2 500 omakotitalon vuoden energia.
Fortumilla on myös laajennussuunnitelmia, jos lainsäädäntö muuttuu niin, että lannanpoltto on mahdollista muutenkin kuin koemielessä.
– Meidän tavoitteena on ehkä semmoinen puolet Suomen hevosista saada tämän palvelun piiriin. Ja toki on tarkoitus laajentaa muuallekin, ennenkaikkea Pohjois-Eurooppaan, suunnittelee Paalanen.
Talliyrittäjä on tyytyväinen siihen, että lannan energiakäyttö etenee.
– Se on tosi hyvä asia ja ihan korkea aika onkin. Tästä on talliyrittäjien ja hevosihmisten kanssa keskusteltu jo useampi vuosi. Nyt näyttää hyvältä senkin puolesta, kiittelee Nikkinen.