Polttomoottoriautojen verotuksen kiristys ja lopulta myyntikielto – näillä keinoilla nollapäästöisten myyntiä halutaan lisätä

0:52img
Volvon sisarmerkki Polestar esitteli ensimmäisen sähköautonsa.
Julkaistu 02.04.2019 16:48

KAUPPALEHTI

Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesmuistiossa todetaan, että fossiilisten polttoaineiden verotusta tulisi kiristää.

Taloudellinen ohjaus on keskeisin keino liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, tuore liikenne- ja viestintäministeriön laatima virkamiesmuistio arvioi.

Ihmisiä olisi ohjattava vähäpäästöisiin valintoihin liikenneverotuksen kokonaisuudistuksen avulla. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden verotusta olisi muistion mukaan asteittain korotettava.

Virkamiehet ovat kirjanneet oman näkemyksensä seuraavan hallitusohjelman liikenne- ja viestintäpoliittisista suuntaviivoista.

Suomessa on Euroopan vanhin autokanta, jonka uudistamista muistio haluaa vauhdittaa erilaisin keinoin. Perusresepti on silti ennallaan, verotuksen painopistettä olisi siirrettävä auton hankinnasta auton käyttöön.

Muistiossa esitettyjen verouudistusten ja hankintatukien tavoitteena on kasvattaa nolla- ja vähäpäästöisten autojen osuus nykyisestä muutamasta prosentista vähintään neljännekseen jo vuoteen 2025 mennessä.

Toimenpiteiksi esitetään muun muassa muiden Pohjoismaiden tahdissa tehtävää polttomoottoriautojen myynnin kieltämistä.

Muistio esittää myös fossiilisten polttoaineiden veronkorotuksia.

Päästöttömät ajoneuvot olisi paperin mukaan vapautettava kokonaan autoverosta. Uusien sähkö- ja kaasukäyttöisten autojen hankintaa tuettaisiin 30–50 miljoonalla eurolla.

Päästöttömien työsuhdeautoillekin halutaan verohelpotuksia.

Auto- ja ajoneuvoverojen päästöpohjaista porrastusta olisi muistion mukaan jyrkennettävä. Vähäpäästöisten autojen autoveroa tulisi alentaa ja vastaavasti isoruokaisten henkilöautojen ajoneuvoveroa korotettava.

Lue myös: Ford vahvistaa: Kahden tutun mallin tuotanto päättyy – syynä katumaasturit

Liikenteen hiilidioksidipäästöt muodostavat viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Tieliikenteen osuus siitä on 90 prosenttia.

Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Tuoreimmat aiheesta

Päästöt