Tarkkoja tilastoja siitä, kuinka paljon Suomessa on polyamoriaa eli monisuhteisuutta, ei ole.
– Meidän yhdistyksessämme on jäseniä yli 50, mutta alle 100. Kaikilla ei ole halua tai tarvetta kuulua yhdistykseen. Pelkästään polyamorikkoja on vähän, mutta sovittua eettistä monisuhteisuutta enemmän, pohtii Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Aisla Uuttu.
Uuttu muistuttaa, että polyamoria ei tarkoita ilman muuta samaa kuin monisuhteisuus.
– Kaikki monisuhteiset eivät ole polyamorisia. Polyamoria kuuluu laajempaan kategoriaan nimeltä eettinen tai vastuullinen monisuhteisuus, jonka alle mahtuvien suhdetyyppien ideana on, että kaikki suhteen osapuolet minimissään tietävät toistensa olemassaolosta ja asiasta on yhteisesti sovittu.
Uutun mukaan monisuhteisia on suurinpiirtein saman verran kuin homoseksuaaleja.
– Yhdysvalloissa on arvioitu määräksi 2-3 prosenttia väestöstä ja luulisin, että meillä se on samaa luokkaa.
Vuonna 2010 perustettu yhdistys järjestää leirejä ja vertaistoimintaa. Uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse.
– Nuoriso puhuu aiheesta rohkeammin, mutta ei tämä mikään uusi juttu ole. Polyamoria tulee sanoista poly eli usea ja amor eli rakkaus, siis usea rakkaus, kertoo Uuttu.
"Tässä voi pitää entisen ja uuden"
Uuttu sanoo, että monisuhteisiin tarvittavat ihmissuhdetaidot voivat hyödyttää ketä vain suhdemuodosta riippumatta.
– Pyrkimyksenä ovat syvät ihmissuhteet. Romanttinen tai intiimi suhde ei sulje pois muita suhteita, jos asiasta voidaan sopia. Hienous on siinä, ettei joudu miettimään, kun löytää uuden, että nyt pitää jättää tuo entinen, vaikka hänenkin kanssaan olisi vielä kiva olla. Tässä voi pitää molemmat.
Uuttu korostaa rehellisyyttä ja sopimista.
– Tahallinen epärehellisyys ei ole hyväksyttävää eikä manipulointi kuulu asiaan.
Mustasukkaisuus on tuttu tunne myös polyamorikoille.
– Vaikka olisi ennakko-oletus monisuhteesta, kaikki joutuvat tekemään työtä tunteidensa kanssa. Useimmat kokevat mustasukkaisuutta, ero on suhtautumisessa. Itse mietin, että onko tilanne sellainen, että olen vaarassa tulla jätetyksi. Useimmiten se ei ole. Voimme vain tuoda lisää toistemme elämään, pohtii Uuttu.
"Ennakkoluuloja on paljon"
Suomalaisten suhtautumisessa monisuhteisuuteen, olisi Uutun mielestä parantamisen varaa.
– Ennakkoluuloja on paljon. Kun ei ymmärretä, tuomitaan.
Useimmille viranomaisillekin monisuhteisuus on outo asia.
– Tahattomia kädenojennuksia saattaa olla, kuten se, että päivähoidossa kysytään lapselle tärkeiden ihmisten nimet. Toisaalta avioliittolaki ei salli useamman kanssa avioitumista eikä leskeneläkettä saa kuin avioliitosta, Uuttu kertoo esimerkkejä.
Monessa muussa maassa ongelmat ovat samanlaisia. Brasiliassa kuitenkin kolme naista on onnistunut rekisteröimään suhteensa.
– Osalle naimisiin meno on unelma, vaikka minulle henkilökohtaisesti se ei ole sitä, huomauttaa Uuttu.
Juttua muokattu 30.7. täsmentämällä polyamorian ja monisuhteisuuden määritelmiä sekä tarkennettu Uutun lausumaa monisuhteisiin tarvittavista ihmissuhdetaidoista.