Pornovainoajalle vankeustuomio – piinasi ex-puolisoa tekaistuilla seksiprofiileilla ja pelotteli seuraamisella

Mies vainosi entistä puolisoaan seksilelupaketeilla ja tekaistuilla profiileilla. Naisen esihenkilökin sai ikävän viestin.  

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 56-vuotiaan miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen entisen puolisonsa vainoamisesta. Mies ja nainen olivat eronneet vuonna 2017. Yhdessä he olivat olleet 20 vuotta.

Syyksi luetut rikokset olivat vainoamisen lisäksi tietomurto ja viestintäsalaisuuden loukkaus. Teot olivat tapahtuneet vuosina 2020–2022. 

Syyttäjän mukaan mies lähetti naiselle useita kymmeniä sähköpostiviestejä käyttäen eri nimiä ja sähköpostiosoitteita. Viestit sisälsivät tekstiä ja kuvia, joiden sisältö oli seksuaalinen ja halventava. Sähköpostit oli lähetetty naisen työsähköpostiin.

Viesteissä oli kuvakaappauksia naisen nimiin tekaistuista profiileista seksisaitti.net- ja panotreffit.com-palveluihin.

Miehen lähettämissä sähköposteissa viitattiin syyttäjän mukaan siihen, että joku seuraisi naisen elämää. Viesteissä oli naisen auton rekisterinumero ja samalla kerrottiin, mitä vaatteita naisella oli ollut milloinkin päällä ja mitä tämä oli tehnyt tiettyinä päivinä. 

Postitse mies oli lähettänyt naiselle seksileluja ja naisten alusvaatteita toiveena, että nainen olisi käyttänyt kyseisiä tarvikkeita ja kuvannut itseään. Kirjeet oli allekirjoitettu nimimerkillä Jamo.

Työnantajalle mustamaalaava viesti

Mies oli häirinnyt viesteillään uhrin lähipiiriä. Mies oli lähettänyt ex-puolisonsa esihenkilölle mustamaalaavan sähköpostin ja ottanut ystävään yhteyttä tekstiviestillä. Nainen koki viestit uhkaavina, naista alistavina ja pelottavina.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Vainoaminen

Vainoamiseksi ei katsota yksittäistä rikollista tekoa, vaan kyseessä on useista teoista koostuva uhrin elämänlaatua vakavasti häiritsevä tila, joka muodostuu erittäin pelottavaksi tai ahdistavaksi. 

 

Ulkopuolinen hallitsee teoillaan uhrin elämää. 

Neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi käräjäoikeus tuomitsi miehen vahingonkorvauksiin. Mies velvoitetaan korvaamaan ex-vaimolleen kärsimyksestä yhteensä 3 300 euroa korkoineen. 

Miehen maksettaviksi tulivat myös yli 4 000 euron oikeudenkäyntikulut. Poliisin mieheltä takavarikoimat tabletti ja tietokone määrättiin rikoksentekovälineinä valtiolle menetettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat