Helsingin pörssi sulkeutui tänään noin puolentoista prosentin nousussa kahden päivän rajun pudotuksen jälkeen.
Markkinoilla odotetaan nyt jännityksellä Yhdysvaltain keskuspankin huomista kokousta, jossa pankin odotetaan kertovan tulevista – sijoittajia pelottavista – koronnostoista.
Helsingin pörssissäkin nähty kurssilasku alkoi viime viikolla Yhdysvalloista sen jälkeen, kun keskuspankki oli varoitellut koronnostoista.
– Jos sieltä ei tule mitään hirvittävän yllättävää, niin sijoittajille tulee jonkinlainen helpotuksen huokaus. Mutta ei sen varaan kannata laskea, vaan ennemminkin suhtautua siten, että kurssiheiluntaa tulee, Nordean varainhoidon päästrategi Antti Saari sanoo.
– Se on ihan normaalia, se yleensä lähtee silloin keskuspankki alkaa kiristää rahapolitiikkaa, mutta se ei kuitenkaan muuta kurssien suuntaa pitkällä aikavälillä, Saari jatkaa.
Pankki ennakoi kuluvalle vuodelle neljää ohjauskoron nostoa. Aiemmin odotuksena oli vain kaksi koronnostoa.
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri muistuttaa, että jos korko nousee, silloin yritysten rahoituskustannukset kasvavat.
– Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritysten tulokset huononevat sen verran ja siksi sijoittajat ovat huolissaan. Usein kun korot on noussut, myös osakekurssit ovat laskeneet.
Tarvetta rahapolitiikan kiristämiselle Yhdysvalloissa riittää, sillä inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on kohonnut korkeimpiin lukemiin sitten 1980-luvun. Hintojen nousu ei ole jäämässä lyhytaikaiseksi, kuten pitkään arvioitiin.
Lue lisää: Helsingin pörssi sulkeutui reilusti 4 prosenttia pakkasella – Nordean päästrategi: Puheet kuplan puhkeamisesta ennenaikaisia
Sijoittajille mahdollisuuksia
Oman lisänsä markkinoiden hermostuneisuuteen vaikuttaa myös koronatilanne sekä Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainaan.
– Tottakai, aina tällaiset tietyt uhkatilanteet vaikuttaa. Erityisesti Helsingin pörssiä pidetään reunapörssinä kun Suomi on reuna-alue. Kun kansainväliset sijoittajat huolestuvat, niin he voivat vetäytyä, Sari Lounasmeri sanoo.
Tammikuusta on tulossa sijoittajille synkin kuukausi sitten vuoden 2020 maaliskuun, jolloin koronapandemian kärjistyminen romautti pörssikurssit ympäri maailman. Sijoittajien ei ole kuitenkaan tarpeen muuttaa suunnitelmiaan.
– Jos on ylimääräistä varallisuutta tilillä kannattaa katsoa näitä hyvinä ostohetkinä, nimenomaan pitkän aikavälin salkkuun, jos oma sijoitushorisontti on kovin lyhyt niin sitten kannattaa varoa laittamasta kovin riskisiin kohteisiin, jos puhutaan vuosista niin hyvin voi tässä tilanteessa vähän myös lisäillä omia osakeostoja, Antti Saari sanoo.
Asiantuntijat odottavat korjausliikkeen jälkeen osakemarkkinoille yhä kohtuullisen hyviä aikoja. Yrityksiltä on luvassa tulosparannuksia ja sijoittajia odottaa keväällä ennätyksellinen osinkopotti.