Potilaat uskovat menettäneensä useita hampaita koronalle – HUSin ylihammaslääkäri kertoo, mistä pelottava oire todennäköisesti johtuu

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Miten pitää hyvää huolta suuhygieniasta? Katso videolta hammaslääkärin viisi vinkkiä.

Useat koronan sairastaneet ovat kertoneet kärsivänsä taudin jälkioireena suun terveyteen liittyvistä vaivoista, jopa hampaiden irtoamisista. HUSin ylihammaslääkäri pitää epätodennäköisenä, että virus itsessään saisi hampaat irtoamaan, mutta uskoo taudin voivan pahentaa jo olemassa olevia ongelmia.

Keskustelu koronan yhteydestä suunterveyden ongelmiin roihahti, kun yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoi marraskuun lopussa koronan sairastaneesta 43-vuotiaasta naisesta, jonka hammas irtosi minttupastillia syödessä.

Sittemmin myös moni suomalainen koronaan sairastunut on kertonut sosiaalisessa mediassa kärsineensä covid-19-taudin jälkimainingeissa suun ja hampaiden terveyteen liittyvistä ongelmista, kuten hampaiden lohkeamisista ja irtoamisista, ikenien särystä ja vuotamisesta sekä leukojen kipuilusta.

Kaksi suomalaisnaista kertoi MTV Uutisille tarkemmin omista kokemuksistaan. He haluavat pysyä nimettöminä. Molemmat kertovat sairastuneensa koronaan maaliskuussa ja kärsivänsä edelleen taudin jälkioireista, jotka ulottuvat heidän mukaansa myös suuhun.

Useita hampaita irtosi viikoissa

Toinen naisista kertoo, että hänen hampaansa olivat aiemmin "lujasti paikoillaan", mutta niiden reikiintymistä on silloin tällöin jouduttu paikkamaan. Alkusyksyllä hän sanoo menettäneensä kaksi poskihammasta viikon sisään hampaiden juuriin iskeneen tulehduksen vuoksi. Hän ei ollut kokenut koskaan aiemmin vastaavaa.

Toinen nainen sanoo, että kolmesta hänen hampaastaan lohkesi pois yli puolet ja yksi hammas irtosi kokonaan koronavirustaudin sairastamisen jälkeen. Kaikki tämä tapahtui kolmen viikon sisällä.

– On kyllä lääkityksiä reumaan ja sen takia kuiva suu, mutta ei ole tällä lailla hampaat tippunut. Reikiä vain, hän kertoo.

Parodontiitilla ja koronalla samoja riskitekijöitä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suu- ja leukasairauksien klinikan ylihammaslääkäri, dosentti Hellevi Ruokonen suhtautuu epäillen siihen, että suu- ja hammasoireet olisivat koronaviruksen jälkioireita. Hän pitää todennäköisempänä, että covid-19 pahentaa jo olemassa olevia hampaiden ja suun sairauksia.

Esimerkiksi The New York Timesin haastattelema potilas tupakoi ja kärsi parodontiitista eli hampaan kiinnityskudoksen sairaudesta. Se on yleisin suun infektio aikuisväestössä. Parodontiitti oireilee ienverenvuotona hampaita harjatessa, pahanhajuisena hengityksenä ja lopulta hampaiden liikkuvuuden lisääntymisenä sekä irtoamisena.

Tupakointi on tärkein yksittäinen parodontiitin riskitekijä, joka myös vähentää tulehduksesta kertovaa ienverenvuotoa, sillä nikotiini supistaa verisuonia.

Tupakoinnin epäillään voivan altistaa vakavalle koronavirustaudille. Parodontiitilla ja vakavalla koronavirustaudilla on muitakin yhteisiä tekijöitä, kuten sydän- ja verisuonisairaudet sekä tyypin 2 diabetes. Parodontiitti aiheuttaa elimistöön matala-asteisen tulehdustilan, joka on hieman samankaltainen tila kuin covid-19-taudin aiheuttama sytokiinimyrsky. Myös matala-asteista tulehdusta on esitetty koronan riskitekijäksi.

– Pitäisin todennäköisenä, että potilaalla on olemassa hammasongelma, joka on pahentunut näiden yhteisten riskitekijöiden tai covidin seurauksena, Ruokonen sanoo.

Mahdollisia selityksiä koronan aiheuttamille suuoireille

Ruokonen kuitenkin pitää mahdollisena selitystä, että covid-19-taudin aiheuttama elimistön ylivireystila eli sytokiinimyrsky voi aiheuttaa oireita suussa.

Toinen hampaiden irtoamista ja koronan yhteyttä selittävä teoria on, että virus infektoi suun pieniä verisuonia. Ruokonen pitää näkökulmaa kiinnostavana, mutta kertoo, että pienten suonten verisuonitulehdukset eli vaskuliitit ovat suun alueella äärimmäisen harvinaisia.

Mikäli suun pieni verisuoni menisi tukkoon, voisi hammas irrota, mutta samalla myös osa leukaluusta menisi kuolioon. Verisuonet nimittäin kulkevat hampaaseen leukaluun, ikenen ja hampaan juuren kautta.

Yksittäisissä raporteissa koronapotilailla on kuvattu nekrotisoivaa eli kuoliota aiheuttavaa ientulehdusta ja parodontiittia. Ne näyttävät kuitenkin liittyvän covid-infektion vakavuuteen, jolloin taustalla saattaa olla muita sairauksia, Ruokonen sanoo. Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan poissuljettua, etteikö leukanekrooseja ja hampaiden irtoamisia voisi tapahtua vakavan covid-19-infektion seurauksena.

– Mekanismina olisi vaikean covid-19-infektion hoitoon käytettävän lääkkeen kortisoni ja/ tai vasta-ainelääkkeen aiheuttama leuan osteonekroosi eli luukuolio.

Vasta-ainelääke tosilitsumabi on muissa yhteyksissä aiheuttanut leuan luukuolion. Reuman hoitoon käytettyä lääkettä on kokeiltu myös koronavirustaudin hoidossa.

Koronapotilaiden suun terveydestä tekeillä tutkimusta

HUSin alueella on järjestetty maaliskuun puolesta välistä lähtien koronapotilaiden hammaspäivystystä. Marraskuun loppuun mennessä päivystykseen oli tehty 245 käyntiä.

Ruokonen kertoo, että koronapotilasryhmä on tullut hoitoon samoista syistä kuin tavallisetkin potilaat – esimerkiksi hampaiden lohkeamisten tai säryn vuoksi. Tällä perusteella suomalaisten koronapotilaiden suussa ei siis vaikuta tapahtuneen huolestuttavia muutoksia.

HUSin aineistosta ollaan tekemässä tutkimusta, mutta analyysi ei ole vielä valmis.

Pandemia-aikana hampaiden omahoitoa kannattaa tehostaa

Ruokonen ymmärtää, että potilaat ovat huolissaan koronan jälkioireista. Tieteellinen näyttö ei kuitenkaan vielä tue yksittäisten ihmisten kertomuksia hampaiden irtoamisista.

Pandemia-aikana hampaiden omahoitoa kannattaa joka tapauksessa tehostaa, sillä hyvä suun terveys vähentää herkkyyttä hengitystieinfektioille. Samalla se tukee yleisterveyttä.

Hampaat tulisi pestä kahdesti päivässä sähköhammasharjalla ja hammasvälit puhdistaa päivittäin. Tupakoinnin lopettamisella on keskeinen merkitys suun terveydelle. Mikäli hammasongelmia ilmenee, pitää mennä hammaslääkäriin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat