Suurin osa suomalaisaikuisista sairastaa tavallista suun sairautta, joka voi tutkimuksen mukaan tuplata aivoinfarktin riskin jo työikäisillä.
Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi altistaa monille sairauksille. Yleinen suun sairaus on Käypä hoito -sivuston mukaan Suomessa jo merkittävä kansantauti. Sitä sairastaa yli 60 prosenttia aikuisista.
Parodontiitti lisää vakavien sairauksien riskiä ylläpitämällä tulehdustilaa elimistössä.
– Tulehdus leviää suusta muuallekin elimistöön. Tulehtuneiden ikenien kautta suusta voi päästä myös bakteereja suoraan verenkiertoon, translationaalisen hammaslääketieteen professori Pirkko Pussinen kertoo Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.
Sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa mielenterveysongelmat ja autoimmuunisairaudet ovat yleisempiä parodontiittipotilailla. Ruotsalaistutkimus havaitsi yhteyden myös vaaralliseen haimasyöpään. Parodontiitin on todettu olevan riskitekijä sydäninfarktille ja valtimonkovettumataudille, kertoo Terveyskirjasto.
Yli tuplariski saada aivoinfarkti
Pussisen mukaan parodontiittia sairastavilla on 2–2,5-kertainen riski saada aivoinfarkti jo työiässä. Pussisen työryhmä julkaisi hiljattain aiheesta tuoreita tuloksia, jotka esiteltiin Journal of Dental Research -julkaisussa.
Tutkimuksessa tarkastelun kohteena olivat alle 50-vuotiaana aivoinfarktin saaneet, joiden sairastumiselle ei löytynyt syytä perinteisten aivoinfarktin riskitekijöiden joukosta. Havaittiin, että parodontiitti lisäsi aivoinfarktin riskiä, mutta myös sen vaikeusaste oli yhteydessä aivoinfarktin vakavuuteen.
Lue myös: Tällaisia ovat aivoinfarktin oireet – älä viivyttele, vaan soita heti apua
– Aivoinfarktin riski kasvoi myös invasiivisten hammashoitojen, kuten juurihoidon tai hampaan poiston, jälkeen erityisesti henkilöillä, joiden sydämen eteisväliseinästä löytyi avoin soikea aukko, Pussinen sanoo.
Aukko on yleinen, eikä sitä useinkaan tarvitse hoitaa. Sen yhteys aivoinfarktiin on havaittu kuitenkin aiemminkin. Sulkuhoitoja on tehty uusien infarktien ehkäisemiseksi.
Lue myös: Suomessa jo kaksi kolmesta aikuisesta kärsii tästä salakavalasta vaivasta
Parodontiitin oireet
Terveessä suussa on tasapainoinen mikrobiomi, mutta parodontiitin myös se muuttuu ja haitalliset bakteerit valtaavat alaa.
– Ne saavat ravintoa tulehduksen tuhoamasta kudoksesta ja niiden lisääntyminen puolestaan kiihdyttää tulehdusta, eli syntyy noidankehä, Pussinen sanoo.
Parodontiitin ensimmäiseet oireet ovat monelle tuttuja ja vähäpätöisiltä tuntuvia: ientulehdus ja verenvuoto ikenistä hampaita puhdistaessa. Ikenet voivat olla punaiset, turvonneet ja arat, kertoo Hammaslääkäriliitto. Hampaiden pinnalle kerääntyvä plakki ja hammaskivi edistävät parodontiitin kehittymistä. Parodontiitin oireita voivat olla paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys ja toisinaan ientaskujen märkävuoto.
Parodontiitin edetessä pitkälle hampaat heiluvat ja jopa irtoavat.
– Ientulehduksen hoidolla suuhun voidaan vielä palauttaa terve mikrobiomi. Parodontiitista mikrobiomi ei enää palaudu ennalleen, vaikka tulehdus hoidetaan, Pussinen sanoo.
Suun hyvä hygienia on ensisijaisen tärkeää parodontiitin ehkäisemiseksi. Suun hyvä mikrobiomi saa tukea terveellisestä ruoasta, kuten kuitupitoisesta, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa välttelevästä ruokavaliosta.
Lue myös: "Tekniikka on melkein kaikilla väärä"– tällä suuhygieniamokalla voi olla vakavat seuraukset terveydelle
Katso myös: Erikoishammaslääkäri antaa viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan
0:46
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, Hammaslääkäriliitto