Espoossa päivystysruuhkaa on pienennetty Liikkuvan sairaalan LiiSan avulla. Aiemmin hoivakotien ja kotihoidon asukkaat lähtivät kunnon romahtaessa tuntikausiksi päivystykseen, nyt sairaala-auto tulee asukkaan luo. Tulokset ovat niin hyviä, että mallin ennustetaan leviävän laajemmalle.
Espoon Liikkuva sairaala LiiSa sai hälytyksen Niittymaan asumisyksikköön. Aiemmin asukas meni kunnon romahtaessa päivystykseen, nyt päivystys menee asiakkaan luo hoivakotiin tai kotiin.
– Kyllä juuri näin, sanoo Espoo perusturvajohtaja Sanna Svahn.
Millaisia tuloksia olette saaneet?
– Tulokset ovat olleet erinomaisia. Toki olemme pystyneet vähentämään päivystyksen kuormaa, mutta ennen kaikkea asiakkaan kannalta tämä on ollut erinomaista palvelua. Hänen ei ole tarvinnut lähteä kotoaan mihinkään ja hauraiden ihmisten vointia ollaan voitu turvata, Svahn kertoo.
LiiSaan tulleista puheluista vain muutama prosentti päätyy potilaan lähettämiseen päivystykseen. Valtaosassa tapauksista homma hoidetaan potilaan luona. Päivystyksessä Espoon LiiSa saa kiitosta.
– 92 prosenttia hoivakotien asukkaista saa avun sinne hoivakotiin eivätkä he siirry koskaan päivystykseen, koska se päivystys ei anna lisä-arvoa, sanoo HUS Akuutin linjajohtaja Maaret Castrén.
Oliko tämä 92 prosenttia entisiä päivystyksessä kävijöitä?
– Kyllä. Ne oli nimenomaan ne potilaat, jotka hoivakodeista siirrettiin ambulanssilla päivystykseen ja makasivat siellä 8-10 tuntia ja sitten heidät siirrettiin taas ambulanssilla kotiin hoivapaikkaan.
Sote-uudistuksen yhteydessä ja väestörakenteen vanhetessa tavoitellaan erinäisiä kustannustehokkaita ratkaisuja. LiiSaa pidetään sellaisena.
– Se hoito voidaan siirtää potilaan luo ja se on tämän päivän ehdoton trendi. Sillä säästetään myös yhteiskunnan terveydenhuoltoon käytettävää rahaa, sanoo Castrén.
– Tiedän, että lähikunnissa on pohdittu, että voisiko tämän Liisa-mallin kopioida, Svahn päättää.
Palvelu toteutetaan Espoon sosiaali- ja terveystoimen ja HUSin yhteistyönä.