Povaako Blinkenin Suomen-vierailu Bidenin tuloa? Tutkija: "Tyypillistä, sitä on nähty muidenkin maiden kohdalla"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin Suomen-vierailun yhteydessä on supistu siitä, että ennakoiko ministerin pohjustus presidentti Joe Bidenin vierailua. Ulkopoliittisen instituutin tutkija antoi näkemyksensä mahdollisesta Bidenin vierailusta. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhasen mukaan on sinänsä tyypillistä, että ulkoministeri vierailee ensin kohdemaassa ja siten pohjustaa tulevaa presidentin vierailua. 

Tässä tapauksessa on kyse perjantaisesta Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin Suomen vierailusta ja mediassa esiintyneistä povauksista siitä, että presidentti Joe Biden mahdollisesti vierailisi Suomessa heinäkuussa Vilnassa järjestettävän Nato-huippukokouksen yhteydessä. 

– Sinänsä tyypillistä. Sitä on nähty myös muidenkin maiden kohdalla. Yleensä ulkoministeri on käynyt keskustelemassa ja pohjustamassa, ja lopulta presidentit tapaavat. 

Vanhasen mukaan Blinkenin vierailu ei eroa totutusta protokollasta, mutta painottaa kuitenkin sitä, että mahdollinen Bidenin vierailu on vasta "suunnitelmissa".

– Halutaan varmasti pitää viimeiseen asti ei-julkisena tietona, miten Bidenin mahdollisen vierailun valmistelu etenee.  

Vanhanen mainitsee Blinkenin vierailusta vielä yhden asian. Vierailu on muutoinkin merkittävä siinä mielessä, että se on ensimmäinen Yhdysvaltain ulkoministerin vierailu Suomeen sen jälkeen, kun Suomi liittyi Natoon. 

– Tällä halutaan osoittaa tukea uudelle liittolaiselle, Vanhanen sanoo.

Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolta kysyttiin torstaina tiedotustilaisuudessa mahdollisesta Bidenin vierailusta. 

Orpo vastasi kysymykseen, että "olisihan se Suomelle erinomainen asia". 

NBC: Valkoinen talo käynyt keskusteluja vierailusta kuukausia

Yhdysvaltalainen NBC News uutisoi puolestaan huhtikuussa Bidenin harkitsevan vierailevansa Suomessa. 

Uutiskanavan tiedot perustuvat kolmeen yhdysvaltalaiseen virkamieslähteeseen.

NBC:n mukaan Valkoinen talo on käynyt keskusteluja vierailusta useita kuukausia, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Erään hallintovirkamiehen mukaan Suomen-vierailu ei olisi kahdenkeskinen tapaaminen, vaan usean Pohjoismaan välinen kohtaaminen.

Samoilla kannoilla on myös Ulkopoliittisen instituutin Vanhanen. 

Jos Ruotsi hyväksytään puolustusliitto Natoon ennen Vilnan kokousta, Vanhasesta olisi hyvin mahdollista, että Pohjoismaat voisivat tavata Bidenin Helsingissä samaan tapaan kuin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin toukokuun alussa. 

Kaikki muut Pohjoismaat: Islanti, Tanska, Norja ja Suomi kuuluvat Natoon. Ruotsi on siis ainut Pohjoismaa, joka ei vielä ole Natossa. 

NBC:n lähteiden mukaan mahdollinen vierailu voisi toteutua kesällä Naton huippukokouksen yhteydessä. Kokous järjestetään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11.–12. heinäkuuta.

Virkamiesten mukaan Suomen vierailu olisi erityisesti mahdollisuus korostaa Bidenin hehkuttamaa saavutusta pitää Nato yhtenäisenä ja saada Suomi sen jäseneksi. Biden on usein sanonut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin odotti näkevänsä Naton suomettumisen, mutta sen sijaan vastassa olikin Suomen natoistuminen.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto kieltäytyi kommentoimasta Bidenin mahdollista vierailua NBC:lle.

Juttu jatkuu videon jälkeen,

UPIn Aaltola komppaa

Kaikkein vahvimman näkemyksen siitä, että Biden tulee vierailemaan Suomessa, antoi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola

Aaltola nimittäin uskoo, että Bidenin huhuttua vierailua Suomeen on valmisteltu jo pidempään. Toteutuessaan se olisi vahva viesti siitä, kuinka tärkeänä Suomi nähdään Washingtonista käsin.

– Tavallaan se on oletusarvoista, että se lähikuukausina tapahtuu. Usein, kun näistä julkisuuteen vuotaa tai kerrotaan, niin silloin se harkinta on pidemmällä kuin pelkästään yhdessä ideassa. Eli kyllä sitä valmistelutyötä on tehty., Aaltola sanoo.

Myös Aaltola pitää luonnollisena, että vierailu ajoittuisi Naton heinäkuisen Vilnan-huippukokouksen yhteyteen ja että Biden tapaisi silloin Suomessa myös muiden Pohjoismaiden johtoa.

Lue myös:

    Uusimmat