Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi juuri äsken tiedotustilaisuudessa haluavansa mittauttaa kannatuksensa presidenttiehdokkaaksi.
Niinistö haluaa kerätä taakseen 20 000 ihmisen valitsijayhdistyksen. Hän ei kuitenkaan sano kokoomukselle ei.
– Kesän mittaan näkisin mielelläni tukemisen mittausta netin ja muiden välineiden kautta. Siinä on vain tarkoituksena kertoa suomalaisille, että kovasti tarpeen ja tervetullutta olisi tukenne, ja toisaalta minä siihen sitten yritän kykyjeni mukaan vastata, Niinistö sanoi.
– Tässä ollaan Suomella töissä oltu ja nyt pyritään jatkoon. Minä rakastan tätä maata, hän sanoi.
Niinistö ei osannut kertoa tarkkaan, milloin hän päätti pyrkimisestä jatkokaudelle.
– Olen sitä kovasti joutunut miettimään.
Presidentti kauempana puoluepolitiikasta
Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän on puhunut asiasta myös kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa.
– Kokoomuksella on täysi valtuus nimetä kenet tahansa viralliseksi presidenttiehdokkaakseen. Pidän kiinni siitä, että jos valitsijayhdistystä ei saada kasaan, mitäpä minä niissä vaaleissa tekemään, Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan presidentin sisäpoliittisia valtaoikeuksia on johdonmukaisesti supistettu. Hänen mukaansa tästä on seurannut se, että presidentti on siirtynyt kauemmaksi puoluepolitiikasta.
Niinistö arvioi myös ulkopoliittisen ympäristön muuttumista hänen ensimmäisen presidenttikautensa aikana. Hänen mukaansa ulkopoliittisen ympäristön arvattavuus on heikompi kuin viisi vuotta sitten.
Presidentiltä kysyttiin myös hänen terveydentilastaan. Niinistö sanoi, että hänen lääkärinsä mukaan terveydentilaa kuvataan siten, onko siitä haittaa viranhoidolle.
– Ei ole ollut kovin paljon kerrottavaa, jos lähtökohta on, että mies on terve.
Presidentinvaalit pidetään ensi vuoden tammikuussa.
Kolmella puolueella ehdokas
Presidenttiehdokkaita on nimetty jo kolme. He ovat Pekka Haavisto (vihreät), Matti Vanhanen (kesk.) ja Merja Kyllönen (vas.).
SDP:llä ei edelleenkään ole presidenttiehdokkaastaan mitään tiedotettavaa. Puolue kertoo ilmoittavansa ehdokkaansa sitten, kun ilmoitettavaa on.
Selkeä enemmistö suomalaisista on kannattanut Niinistön asettumista ehdolle.
Verkkouutisten huhtikuussa julkaiseman kyselyn mukaan 82 prosenttia suomalaisista kannatti Niinistön asettumista ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Lähes puolet vastanneista arvioi Niinistön hoitaneen tehtävänsä erittäin hyvin ja 40 prosenttia melko hyvin.
Kysely koostui 1 006 haastattelusta ja sen toteutti Kantar TNS. Virhemarginaali oli noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.