IS: Presidentti Niinistö ei saanut neljättä koronarokotetta, vaikka pyysi – "Vaikea ymmärtää, miksi niitä pantataan"

Presidentti Sauli Niinistö Naantalissa kesäkuussa 2022.
Presidentti Sauli Niinistö: "Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus".Lehtikuva
Julkaistu 23.06.2022 07:36

MTV UUTISET – STT

Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan koronatilanteesta ja koronakuolemien määrästä. Hän ottaa kantaa asiaan Ilta-Sanomien haastattelussa. 

Niinistö arvioi kuolemien määrän suureksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan Suomessa on raportoitu epidemian aikana lähes 4  800 koronaan liitettyä kuolemaa. Keväällä kuolemantapausluvut alkoivat kasvaa.

– Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus. Siinä missä Suomessa tilanne oli kaksi vuotta hyvä, nyt se on tässä suhteessa erittäin huono. Kuolema on kova asia.

Presidentti painottaa yhä varovaisuutta koronan riskiryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. Hän on itse sairastanut taudin ja sai sen jälkeen vielä keuhkokuumeen.

Lue myös: Sauli Niinistö Venäjän uhasta: "Olen varma, että eurooppalainen perinne voittaa" – näin kommentoi Nato-jumia

Niinistö toivoisi myös, että rokotuksia laajennettaisiin nuorempiin ikäryhmiin. Hän sanoo tuntevansa itseään nuorempia ihmisiä, jotka ottaisivat mielellään neljännen annoksen.

– Minun on vaikea ymmärtää, miksi niitä pantataan, presidentti sanoo haastattelussa.

Niinistö kertoo IS:lle myös itse tiedustelleensa, olisiko neljättä rokotetta ollut mahdollista saada.   

– Viikkoa ennen kuin sairastuin covidiin kyselin lääkäriltä, että voinko saada neljännen rokotteen. Kolmas oli tuolloin jo vanhentunut. Vastaus oli, että en voi saada.

Koronarokotusten ensimmäisen ja toisen annoksen on saanut lähes 90 prosenttia 18 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kolmannen annoksen on saanut 65 prosenttia ja neljännen 6,5 prosenttia. Luvut perustuvat THL:n kokoamiin tilastoihin.

Tällä hetkellä THL suosittelee neljättä rokoteannosta muun muassa 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan taudin riskiryhmiin.

2:22img

Vaikuttaako koronatilanne lomalaisten kesän viettoon?

Lue myös: Laajamittaiselle koronan testaus- ja jäljitystoiminnalle ei STM:n mukaan ole enää tarvetta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus