Presidentti Niinistö kertoi, milloin hän uskoo Suomen ja Ruotsin olevan Naton jäseniä – "Miksi sitten sen jälkeenkään – tämä on ollut Natolle jo nyt ongelma"

1:05img
Näin Nato-prosessi on edennyt Suomessa ja nämä kaksi asiaa vielä puuttuvat:
Julkaistu 11.02.2023 09:13(Päivitetty 11.02.2023 09:39)

MTV UUTISET–STT

Presidentti Sauli Niinistö uskoo Suomen ja Ruotsin osallistuvan Naton täysivaltaisina jäseninä puolustusliiton huippukokoukseen Vilnassa ensi heinäkuussa. Niinistö korostaa virstanpylvään merkitystä toteamalla, että jos jäseneksi ei ole vielä ensi kesänä päästy, asettaa se koko Naton liittymisprosessin yhä kyseenalaisemmaksi.

– Ellei ennen Vilnaa, niin miksi sitten sen jälkeenkään, Niinistö muotoilee STT:n haastattelussa.

Hän muistuttaa Suomen ja Ruotsin kuulleen Naton suunnalta viime vuoden keväällä paljon rohkaisevia lausuntoja jäsenyyden sujuvasta etenemisestä, mutta niin ei käynytkään. Kyse ei ole vain kahden hakijamaan päänsärystä.

– Kyllä minä näen, että tämä on ollut Natolle jo nyt ongelma. Selvästi myös Nato-maat ovat olleet yllättyneitä, Niinistö sanoo.

Huomion keskiössä on ollut erityisesti Turkki, jolle Niinistö arvioi jäsenyydet jo ratifioineiden 28 Nato-maan tehneen kantansa selväksi. Hän korostaa ratkaisujen tapahtuvan lopulta presidentti Recep Tayyip Erdoganin päässä.

–  Luulenpa, ettei hän missään tapauksessa suostu mihinkään julkisiin painostuksiin. Mutta jos Yhdysvaltain ja Turkin kahdenvälisissä keskusteluissa jotain aukeaa, niin ehkä se vaikuttaisi, Niinistö pohtii.

Suomen ja Ruotsin edettävä "yhteisymmärryksessä"

Mitä Suomen ja Ruotsin Nato-aikataulujen erkaantumiseen tulee, Niinistön mukaan turkkilaisten kommentit vain toisen jäsenyyden ratifioinnista ovat olleet ristiriitaisia. Hän arvioi Ruotsissa kesäkuun alussa voimaan tulevaksi suunnitellun uuden terrorilainsäädännön saattavan olla Erdoganille tilaisuus todeta, että nyt Ruotsikin on toteuttanut Madridin Nato-huippukokouksessa sovitut asiat.

–  Mitä kokonaisuuteen muuten tulee, niin minun kantani on se, että me etenemme Ruotsin kanssa yhteisymmärryksessä ja tavoitteena on niin pikainen jäsenyys kuin mahdollista sekä Suomelle että Ruotsille, Niinistö sanoo.

Siis ei välttämättä yhtäaikainen?

–  Toistan tuon aiemman.

Eduskunnan päätösaikatauluun Nato-asiassa ennen tai jälkeen vaalien Niinistö ei halua puuttua. Oman liittymisen tahalliseen viivyttämiseen eduskunnan päätöksen jälkeen presidentti tuntuu suhtautuvan erittäin epäillen. Hänen mukaansa presidentin oikeus viivyttää lain vahvistamista kolmen kuukauden ajan olisi "perin erikoinen ratkaisu".

Liittymisasiakirjojen Washingtoniin toimittamisen aikataulu taas ei ole varsinaisesti omissa käsissä. Niinistö muistuttaa, että se on Nato, joka kutsuu maan lopulta jäseneksi ja pyytää toimittamaan paperit perille.

–  Ja silloinhan meidän on toimittava, Niinistö toteaa.

Lue myös: Presidentti Niinistö : Ukrainassa ei ole tällä hetkellä mitään edellytyksiä rauhaan – presidentin päiväkirjamerkinnät sotaa edeltävältä tammikuulta kertovat paljon

Lue myös. Niinistön mukaan syksyllä esitettiin presidentin valtaoikeuksien horjuttamista – ei onnistu ilman perustuslain muutamista, presidentti vastaa

Tuoreimmat aiheesta

Nato