Presidentti Stubb nähdään isoissa olympiatapahtumissa – Venäjästä puhuttu Pariisissa hyvin vähän

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb jatkavat Pariisin olympialaisissa seuraavaksi tennis- ja käsipallokatsomoon. Valtiojohtajien kokoontumisessa Venäjästä ja sodasta puhuminen on jäänyt kerrankin sivuosaan.

Perjantaina olympialaisten avajaisiin Seinen varrella osallistunut Stubb oli lauantaina paikan päällä seuraamassa pyöräilyn aika-ajoja.

Päivä sujui suomalaisittain mollivoittoisesti, kun Anniina Ahtosalon kahdesta kilpapyörästä ensimmäisestä puhkesi eturengas ja toisesta jumiutuivat vaihteet. Ahtosalo jäi enemmän maantieajoon tarkoitetulla kolmannella pyörällään kisan 30:nneksi.

– Anniinalla oli vähän huono säkä, mutta puhuttiin, että reisi on sen verran hyvässä kunnossa, että kun päästään maantielle, niin hyvin menee, Stubb viittasi viikon päästä kisattavaan naisten maantieajoon.

Seuraavaksi presidenttipari jatkaa katsomaan tennistä sekä käsipallon ottelua Ranska–Tanska. Listalle mahtuu vielä ainakin sulkapalloa, uintia ja maastopyöräilyä, mutta Stubbin oma laji triathlon jää väliin maanantaille sijoitetun paluulennon takia.

Stubb tapasi lauantaina myös Suomen joukkueen jäseniä sekä paikan päällä kisakylässä että etäyhteydellä.

– Kyllähän joukkueesta aika nopeasti aistii, että missä mennään ja mikä tunnelma. Positiivinen, hyvinkin odottava kaikin puolin. 

– Puhuimme paljon myös urheilun psyykkisestä puolesta. Eiköhän tästä vielä hyvä tule, Stubb totesi.

Puhetta kaikesta muusta kuin Venäjästä

Pariisin kesäkisojen alkua ovat varjostaneet pelot terrorismista ja kisat ovat myös ensimmäiset olympialaiset sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa kaksi ja puoli vuotta sitten.

Perjantaina avajaisissa julistettiin rauhaa ja kansojen välistä ystävyyttä, mutta eri puolilla maailmaa riehuvat sodat ja yleinen epävarmuus tulevasta huolettavat urheilujuhlan keskelläkin. Stubbin mukaan valtiojohtajien tapaamisissa nämä asiat eivät nousseet juuri tässä yhteydessä erityisellä tavalla esiin.

– Me keskitymme niissä keskusteluissa enemmän, sanotaanko, urheiluun ja sosiaaliseen elämään. Me emme hirveästi puhu politiikkaa näissä, Stubb sanoi suoraan.

– Uskon, että siinä on vapautunut tunne kaikkien valtiojohtajien keskuudessa, että vihdoin saadaan olla paikassa tai kokouksessa, jossa ei tarvitse pitää puheenvuoroa, jossa ei tarvitse jännittää. Sen aistii näissä keskusteluissa.

Stubb on saanut olympialaisissa tavata myös muita kuin eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia Nato-liittolaisia.

– Esimerkiksi eilen puhuin pitkään Etiopian presidentin kanssa, kun istuimme vierekkäin. Sitten tietysti Aasian maista on paljon, että monta puhelinnumeroa on tullut vaihdettua. Paraguayn presidentin kanssa puhuin myös pitkään.

– Emme me kyllä ole Venäjästä puhuneet, Stubb vakuutti.

Lue myös:

    Uusimmat