Ukrainan sota ottaa vastahyökkäyksen myötä isompia kierroksia. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori ennustaa verisiä taisteluita.
MPKK:n sotilasprofessori, everstluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoo MTV Uutisille, että vastahyökkäyksen tiimoilta Ukrainassa ei olla vielä nähty niin sanottua päähyökkäystä. Hänen mukaansa Ukraina on edennyt toistaiseksi tunnusteluhyökkäysten voimin.
– Tunnusteluhyökkäykset ovat käynnissä. Muutamia kyliä on vallattu, ja Ukraina yrittää nyt murtautua läpi Venäjän ensimmäisestä puolustuslinjasta. Se etsii heikkoja kohtia, mistä se pääsee eteenpäin. Huhtinen kertoo.
Huhtisen mukaan ensimmäiset merkit Ukrainan suunnitelmista ja hyökkäyksistä ovat olleet "melko hyviä". Kuitenkin vasta seuraavat viikot ja kuukaudet näyttävät, mihin suuntaan hyökkäys kehittyy ja miten länsimaiden kalustoapu todellisuudessa toimii.
– Nyt me näemme, miten intensiteetti siellä kiihtyy. Ukraina on tehnyt viikkoja ja kuukausia tätä taistelutilan muokkaamista: He ovat iskeneet kauaskantoisilla aseilla rintamalinjojen taakse, ja nyt on siirrytty siihen vaiheeseen, että useista kohdin tunnustellaan mistä tästä linjasta pääsisi läpi.
Lue myös: Pekka Toveri: "Panssaribordelli oli virhe" – tämä kaikki Ukrainan vastahyökkäyksestä tiedetään nyt
Käynnistääkö Ukraina "dominoefektin"?
Yksi suurista kysymyksistä on, onko Venäjällä taistelutahtoa ja kestävyyttä puolustaa haalimiaan alueita?
Huhtisen mukaan kevään mittaan tulleet tiedot Venäjän sisäisestä tilanteesta eivät kerro ainakaan motivaation paranemisesta taistelukentällä.
– Me olemme seuranneet koko kevään ajan heidän sisäistä valtataisteluaan, joka ei missään tapauksessa paranna johtosuhteita tai johtamista. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Venäjällä ei ole kykyä itse hyökätä, eli selkeästi isossa linjassa ovat siirtyneet puolustamaan. He tekevät myös epätoivoisia liikkeitä räjättämällä patoja, ja se tullaan näkemään, tapahtuuko murto ja pääseekö Ukraina syvyyteen.
– Tämä voi aiheuttaa niin sanotun dominoefektin.
Lue myös: Venäjän puolustusministeriö vaatii vapaaehtoisjoukkoja alaisuuteensa, Wagnerilla ja tsetseeneillä täysin eri reaktiot – katso video
Mutta mistä tässä dominoefektissä on oikein kysymys?
Huhtinen sanoo, että Venäjän kannalta alakynteen joutuminen voisi saada sotilaissa aikaan paniikkia ja pakokauhua – kuin dominot kaatuisivat. Tästä nähtiin merkkejä Harkovan alueella viime syksynä.
Venäjän asemat olivat Harkovan alueella tällöin huterat, ja Ukraina pystyi hankkimaan alueet takaisin hallintaansa huomattavan pienellä panostuksella ja nopeasti
– Venäläiset tulivat yllätetyksi. Siellä ei oltu rakennettu puolustuslinjoja, eikä niitä valvottu tulella ja joukoilla. Ukraina pääsi aika pienin tappioin yllättämään ja valtaamaan alueet takaisin.
Tilanne on nyt kuitenkin toinen kuin viime syksynä: Venäjällä on ollut kymmenen kuukautta aikaa valmistautua etelän suunnassa.
Venäjä myös tietää tarkkaan mitä Ukraina tavoittelee.
– Kun katsotaan isoa kuvaa, Ukrainalle olisi merkittävää saada nopeasti poikki tämä maayhteys Krimille, mikä saattaisi aiheuttaa uudelleen tämän dominoefektin. Krim olisi täysin eristetty, sitä päästäisiin näännyttämään.
Sodan tuhoisimmat taistelut voivat olla edessä
Huhtisen mukaan tämä kaikki tulee joka tapauksessa tarkoittamaan toistaiseksi ehkä sodan verisintä sodankäyntiä, ja se tulee pätemään molempiin osapuoliin.
– Murtamisoperaatio, pala palalta taistelu ja eteenpäinmeno saattavat tarkoittaa sitä, että tulee huomattava määrä sekä henkilötappioita että kalustotappioita molemmille puolille. Tulee intensiivinen ja hyvin tuhoisa taistelu. Mutta Ukrainan päätös on tehty, he ovat varautuneet tähän.
Kiinnostuitko aiheesta ja haluaisit kuulla lisää? Katso Huhtisen haastattelu ja analyysi sodan seuraavista hetkistä yläpuolelta löytyvästä MTV Uutiset Liven lähetyksestä.