Ammattiliitto Pro uhkaa jäädä pois kilpailukykysopimuksesta, jos hallitus ei luovu eräistä työttömyysturvaan kaavailluista heikennyksistä. Pro on 120 000 jäsenellä yksi suurimmista ammattiliitoista.
– Sipilän hallituksen kannattaa siivota esityksistään työttömien työnäyte ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottaminen, jos Pro halutaan toukokuun lopussa mukaan kiky-sopimukseen, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen totesi tiedotteessa.
Prolla on noin 10 000 työtöntä jäsentä. Järjestö epäilee, että puolen vuoden ilmainen työnäyte voi käytännössä kääntyä pakkotyön kaltaiseksi. Myös SAK on sanonut pitävänsä kaavailuja työnäytekokeilusta monilta osin arveluttavina ja huonosti harkittuina.
Pron hallitus päätti tiistaina, että järjestö jatkaa vielä alakohtaisia neuvotteluja kilpailukykysopimuksen soveltamisesta, mutta jättää kaikki sopimukset hyväksyttäviksi vasta 31. toukokuuta.
– Meillä on silloin ylimääräinen hallituksen kokous kutsuttu koolle. Tänä päivänä hallituksessa käydyn keskustelun perusteella mikäli näihin asioihin ei tule muutosta, niin minä en tule esittämään hallitukselle neuvottelutulosten hyväksymistä, Malinen sanoi STT:lle.
Pro käy neuvotteluja 60 sopimusalalla.
"Myrkyttää neuvotteluhalut"
Pron mukaan sen hallituksessa käytiin asiasta "vakava ja tuohtunut" keskustelu, jossa pidettiin törkeänä sitä, että työelämän heikennysehdotuksia tuodaan "pöydän alta" keskelle alakohtaisia neuvotteluja.
– Sipilän hallitus myrkyttää joko ymmärtämättömyyttään tai tietoisesti neuvotteluilmapiirin ja neuvotteluhalut. Kun kilpailukykysopimuksen raamista sovittiin, näistä ministeri Jari Lindströmin (ps.) nyt esittelemistä työttömiä kyykyttävistä esityksistä ei ollut mitään tietoa, Malinen ryöpytti.
Työnäyte tarkoittaa sitä, että työtön voisi vapaaehtoisesti ja ei-työsuhteisesti työskennellä lyhyen aikaa työttömyysetuudella potentiaalisen työnantajan tehtävissä. Palkkaa ei maksettaisi. Kokeilun aloittamisesta ei ole vielä päätetty, vaan asiaa vasta selvitetään.