Profeetaksi kutsuttu amerikkalaisprofessori MTV:lle: Kamala Harris voittaa presidentinvaalit

Presidentinvaalituloksen vuosikymmeniä oikein ennakoinut Allan Lichtman arvioi perustamansa ennustusjärjestelmän avulla, että demokraattien Kamala Harris päihittää republikaanien Donald Trumpin marraskuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa.

– Ennustukseni on valmis. Käytän samaa Valkoisen talon ennustusjärjestelmää, joka on ollut oikeassa Ronald Reaganin uudelleenvalinnasta saakka ja ennustukseni sanoo, että Yhdysvalloissa tehdään historiaa. Kamala Harrisista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti, Lichtman kertoo MTV Uutisille.

Lichtman toimii historian professorina American Universityssa ja on kuuluisa Yhdysvalloissa. Hän oli yksi harvoista, joka ennusti vuoden 2016 Donald Trumpin voiton ja ennusti hän myös Trumpin vuoden 2020 tappion. 

Lichtmanin ennustus ei nojaa kannatuskyselyihin vaan omaan 13 kohdan ennustustaulukkoon, niin sanottuihin 13 avaimeen.

"Se olisi käänteentekevää"

Ennustus on osoittautunut todeksi 1980-luvulta saakka, ainoana poikkeuksena Al Goren kiistelty vaalitappio vuonna 2000. Lichtmanin ennustus nojaa niin talouteen, ulkopolitiikkaan kuin skandaaleihin. 

Yksi ratkaiseva avain on yhteiskunnan levottomuudet, mutta Lichtmanin mukaan yliopistoprotestit ovat jääneet pieniksi. Lichtmanin mukaan taloudella menee myös tarpeeksi hyvin, ettei se vahingoita valtaapitävää puoluetta. Lichtmanin mukaan demokraatit onnistuivat pelastautumaan skandaalilta asettumalla Harrisin taakse.

– Se olisi käänteentekevää, että nainen nousisi presidentiksi Yhdysvalloissa. Olemme liikkuneet kohti tasa-arvoa 1920-luvulta saakka, kun naiset saivat äänestysoikeuden, mutta olemme silti kaukana tasa-arvosta. Suurin osa kongressin edustajista ja senaattoreista on miehiä, suurin osa kuvernööreistä myös, Lichtman sanoo.

Profeetaksikin kutsutun professorin ennustus on hyvä uutinen demokraateille ja Harrisille. 

Trumpin kannattajat eivät kuitenkaan ennustukseen usko ja on totta, että teoria voi muuttua käytännöksi vasta kuin amerikkalaiset äänestävät. 

Harrisin ympärillä innostus ei ota kuitenkaan laantuakseen, esimerkiksi viime kuussa hänen kampanjansa keräsi lähes kolminkertaisesti lahjoituksia Trumpiin verrattuna, 361 miljoonaa dollaria.

Alla Lichtmanin 13 avainta ennustukseen: 

1. Puolueen mandaatti: 2022 välivaalien jälkeen istuvan presidentin puolueella on enemmän kongressipaikkoja kuin ennen vaaleja - EPÄTOSI

2. Viranhaltija jatkaa: Omasta puolueesta ei ole varteenotettavaa haastajaa istuvalle presidentille - EPÄTOSI

3. Virka-asema: Istuvan presidentin puolue etsii jatkokautta - TOSI

4. Ei merkittävää kolmannen puolueen tai sitoutumatonta haastajaa - TOSI

5. Vahva talous lyhyellä tähtäimellä: Talous ei ole taantumassa vaalikamppailun aikana - TOSI

6. Talous pitkällä tähtäimellä: Talous on kasvanut yhtä paljon tai enemmän kuin kahdella edellisillä kausilla - TOSI 

7. Suuri poliittinen onnistuminen: Istuvan presidentin puolue onnistuu merkittävässä kansallisessa poliittisessa muutoksessa - TOSI

8. Ei levottomuuksia: Ei ole pysyviä levottomuuksia presidenttikauden aikana - TOSI

9. Ei skandaaleja: Istuvan presidentin hallinto ei kärsi merkittävästä skndaalista- TOSI

10. Ei ulkomaanpolitiikan tai armeijan epäonnistumisia: Istuvan presidentin hallinto ei kärsi suuria ulkopolitiikan tai sotilaallisia tappioita - EPÄVARMAA

11. Merkittävä ulkopolitiikan tai armeijan onnistuminen: Istuvan presidentin hallinto onnistu ulkopoliittisesti tai sotilaallisesti - EPÄVARMAA

12. Karismaattisuus: Jatkokaudelle pyrkivä istuva presidentti on karismaattinen tai kansallinen sankari - EPÄTOSI

13. Epäkarismaattinen haastaja: Haastavan puolueen ehdokas ei ole karismaattinen eikä kansallinen sankari - TOSI

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat