Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutuu jättämään tehtävänsä, mikäli meno säilyy alkuviikkojen kaltaisena.
Koskenniemi sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että lainopillisella puolella presidentti Trumpilla ei ole puolustajia kuin omassa hallinnossaan. New Yorkissa tällä hetkellä opettavan Koskenniemen mukaan luentojen välissä ja lounaalla keskustelu kollegojen välillä käy siitä, kuinka monta kuukautta Trumpilla on aikaa virkasyytteen julistamiseen ja presidentin tehtävästä poistamiseen.
– Minusta näyttää siltä, että antaisin Trumpille vuoden aikaa. Jos tämä jatkuu näin, niin vuoden päästä hänet on irtisanottu tästä tehtävästä, mutta voin olla liian optimistinen.
Koskenniemen mukaan paljon riippuu siitä minkälaiseksi Trumpin oma hallinto lopulta osoittautuu.
– Siellä on erittäin pimeitä voimia mukana siinä hallinnossa. Paljon riippuu siitä, miten demokraattiset instituutiot Yhdysvalloissa kykenevät kestämään sen hyökkäyksen, joka niihin kohdistetaan tällä hetkellä.
Martti Koskenniemi.Lehtikuva
Myös Trumpin oman puolueen, republikaanien suhtautuminen presidenttiin sekä tämän hallinnon toimiin vaikuttaa jatkoon.
– Ehkä kaikkein keskeinen kysymys on juuri se, että saako republikaanipuolue omat rivit järjestykseen sillä tavoin, että presidentti saadaan kuriin ja hänen äärioikeistolaisista avustajista päästään eroon, Koskenniemi sanoo.
"Täydellistä hullunmyllyä"
Martti Koskenniemi ei pidä parhaillaan käytävää maahantulokiellon laillisuuden tapaista kädenvääntöä presidentti Trumpin ja oikeuslaitoksen välillä täysin poikkeuksellisena. Sen sijaan Trumpin arvostelu yksittäistä tuomaria kohtaan on Koskenniemen mukaan ennennäkemättömänä.
– Se mikä tässä on erikoista, on se, että nämä yhteenotot oikeusjärjestelmän kanssa ovat tulleet niin nopeasti peräkkäin ja näyttää siltä, että ne eivät lopu tähän.
– Trumpin lausunnot ovat sävyltään sellaisia, joita en ole aikaisemmin missään nähnyt. Kutsuminen tuomaria "niin sanotuksi" tuomariksi asetti oikeusjärjestelmän legitimiteetin, uskottavuuden kyseenalaiseksi. Se on tietysti tavattoman erikoista ja se on myöskin vaarallista, Koskenniemi arvioi.
Professori pitääkin Trumpin Twitterissä tekemää heittoa koko oikeuslaitoksen halventamisena.
– Kyllä sitä se juuri on. Esimerkiksi meillä Suomessa ei tulisi mitenkään kysymykseenkään, että mitään tämän tapaistakaan voitaisiin sanoa. Pidetään tavattoman tärkeänä, että yksittäisiin tuomioistuinten ratkaisuihin tai yksittäisiin tuomareihin ei kohdisteta tämän tyyppistä kritiikkiä.
Maahantulokiellon käsittelyn on määrä jatkua lähipäivinä oikeusasteissa. Asia voi edetä Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.
– Kukaanhan ei tiedä mitä täällä Yhdysvalloissa tulee tapahtumaan. Nämä kaksi viikkoa ovat olleet täydellistä hullunmyllyä. Tässä itse kukin katsoo netistä liiankin usein mitä seuraavaksi aina tulee.
– Vastakkainasettelu on. Se miten se tulee ratkeamaan, sitä ei kykene kukaan ennustamaan.