Risto E. J. Penttilä: Uusia dramaattisia käänteitä vielä luvassa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain entisen presidentin ja republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin ampumisyrityksen jälkimainingeissa poliittinen ilmapiiri on poikkeuksellisen rauhoitteleva, kertoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

– Molemmin puolin yritetään nyt rauhoittaa tilannetta. Jopa Trumpin puolelta kuullaan sellaista viestiä, että yritetään yhdistää kansakunta, joka on sellaista puhetta, jota ei Trumpilta yleensä kuulla. 

Vaatiko yhtenäisemmän sävelen löytäminen traagisen salamurhayrityksen vai onko kysymys vain järkyttävän tapauksen jälkitilasta, siitä Penttilä ei ole kuitenkaan vielä aivan varma. 

– Nähtäväksi jää, että riittääkö tämä shokki vai käykö tässä niin kuin itse arvelen, että aika nopeasti mennään takaisin vanhoihin poteroihin, puntaroi Penttilä.

"Uskon, että Trump esitetään sankarina"

Tänään Wisconsinissa, Milwaukeessa alkavan republikaanien puoluekokouksen myötä maailma seuraa tarkasti miten tilanne ja ilmapiiri tästä muuttuu.

– Nyt seuraavina päivinä uskon, että Trump esitetään sankarina, joka on valmis taisteluun ja tämä on varmasti se teema ja imago, joka halutaan puoluekokouksesta.

Demokraattien puolelta mietitään, että riittääkö tämä kansakunnan yhdistävä teema vielä voittoon, vai täytyykö vielä vaihtaa ehdokasta. 

– Kuva on kaikilla mielessä, verinen Trump nyrkki pystyssä, "Fight! Fight! Fight!" ja toisaalla istuva presidentti, joka pitää kaksi erittäin hienoa puhetta Valkoisesta talossa. Voi siis olla, ettei yhdistävä tekijä riitä tässä.

Jo sunnuntaina uutisoitiin, että puheet Joe Bidenin vaihtamisesta demokraattien ehdokkaana on jäissä tapahtuneen johdosta. 

– Se, mikä tämän muuttaisi olisi, että Trumpin kannatus karkaisi niin ulottumattomiin, että riski kannattaisi ottaa. Nyt edelleen luotetaan, että valtiomiesmäinen Biden yhdistää kansan ja veisi puolueen voittoon, Penttilä jatkaa.

"Ei tässä sisällissotaa ole tulossa"

Lieventääkö tapahtunut jo olemassa olevaa syvää polarisaatiota maan sisällä, vai kiihdyttääkö se sitä, siitä Penttilällä on selkeä arvio.

– Ei tässä nyt sisällissotaa ole tulossa, kaikki näyttää siltä, että lämpötilaa lasketaan. Mutta muuttaako tämä sitä, että yhtäkkiä naapuripuolueen äänestäminen olisi ok, en usko.

Penttilä uskoo, että demokraattien puolella katsotaan tarkkaan sitä, että kun hyökätään niin keskitytään asiakysymyksiin, jottei republikaanit pääse syyttämään väkivallan lietsomisesta.

Myös media on tapahtuneen osalta kaksijakoinen, kuten amerikkalaismedioille on tyypillistä. 

– Demokraattien mediat kuten CNN ja Washington Post ovat enemmän rauhoittelevia. Kun sitten taas republikaanien puoleen taipuva Fox News, siellä ei ole sävy muuttunut niin paljoa. Siellä tuodaan taistelijamielikuvaa enemmän esiin. 

Salaliittoteoriat levisivät heti

Miten näin pääsi käymään, on kysymys, jota kysytään vielä useaan otteeseen tapahtuman jälkeen. Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu onkin suurennuslasin alla. 

– Henkilövaihdoksia tulee, jollain tavalla pitää nähdä, että reagoidaan, painottaa Penttilä.

Salamurhayritys on omiaan salaliittoteorioiden syntymiselle ja niistä Penttiläkin on jo ehtinyt kuulla useammankin version. 

– Ihan laatumedioissakin on keskustelupalstoilla ainakin 4–5 salaliittoteoriaa. Kaksi perusteoriaa ovat kuitenkin vahvimmat: tämä oli republikaanien juoni tai sitten demokraattien vihapuhe on saanut tämän aikaan.

Vaaleihin on aikaa neljä kuukautta ja kisa tulee vain tiukkenemaan. Yksi asia on kuitenkin Penttilän mielestä varmaa jatkon osalta. 

– Uusia dramaattisia käänteitä on vielä luvassa.

Lue myös:

    Uusimmat