Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlundin mukaan kokoomuksen puheenjohtajan vaihdos on ulkoa päin katsottuna yllättävä. Professori pitää Orpon valintaa ennen kaikkea sisäisen epäluottamuksen osoituksena.
– Kokoomus menestyi vaaleissa kohtalaisen hyvin, säilytti paikkansa hallituksessa eikä myöskään hallitusohjelma ole kokoomusvastainen, hän kiteyttää puolueen tilannetta.
Professori Kimmo Grönlund muistuttaa, että Petteri Orpo oli Alexander Stubbin ministerikollega, jonka syrjäytetty puheenjohtaja oli nostanut hallitukseen.
Hänen mukaansa osatekijöitä puheenjohtajan vaihdokseen voivat olla myös muun muassa puolueen tekemät poliittiset kaupat maakuntamallissa, perinteisen kannattajakunnan pettymys sekä kokoomuksen imagon heikentyminen.
Eräänä esimerkkinä hän mainitsee myös tutkimus- ja koulutusleikkaukset, jotka ovat voineet olla vaikeita puoluetta kannattavalle yliopistoväelle ja opettajille.
– Kokoomuksen mielikuva on heikentynyt äänestäjien keskuudessa, ja sitä on varmaan osittain lähdetty purkamaan puheenjohtajan henkilöön.
Professori Grönlund toteaa myös, että Stubbin ajaman joukkoistavan johtamismallin luulisi sopivan hyvin puolueeseen, jonka kannattajakunta on perinteisesti korkeasti koulutettua valveutunutta.
– Stubb on painottanut, että puolue on joukkue eikä toimintaa sanella ylhäältä alas.
Hän uskoo, että Orpon valitseminen johtanee jonkinlaiseen ministerikierrätykseen.
3:20
Henkilöerot linjaeroja suuremmat
Kimmo Grönlund näkee Orpon valinnassa samankaltaisuutta SDP:n edellisen puoluekokouksen kanssa, jossa silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sai väistyä Antti Rinteen tieltä.
– Puolueelle ei niin tyypillinen johtohahmo sai väistyä perinteisemmän johtajan tieltä.
Grönlundin mukaan kokoomuksen politiikka ei todennäköisesti muutu oleellisesti puheenjohtajan vaihdoksen myötä.
Poliittisten mielipiteiden osalta professori näkee Orpon ja Stubbin välillä eroja, mutta ne ovat kuitenkin melko pieniä.
Sen sijaan Stubbin ja Orpon henkilöiden välillä hän näkee merkittävämpiä eroja.
– Stubb on maailmankansalainen, joka hahmottaa Suomea ennen kaikkea länsimaiden ja Pohjoismaiden välisen yhteistyön kautta.
Orpon profiilin Grönlund näkee hivenen Stubbia enemmän perinteisempänä ja konservatiivisempana.
Grönlundin mukaan Stubb myös jakaa ihmisten mielipiteitä Orpoa voimakkaammin.