Lääkäripäivillä puhuttivat muiden muassa suomalaisten viime vuosina kasvaneet kuolleisuusluvut. Professori kertoo, että yksi syy on heikko hoitoonpääsy.
Professori Lasse Lehtonen varoittaa, että Suomi on tipahtamassa hoitotulosten osalta kansainvälisestä kehityksestä.
– Vaikka meillä hoitotulokset joissain vakavissa sairauksissa pysyisivät ennallaan, niin se voi silti merkitä sitä, että olemme tippumassa kansainvälisestä kehityksestä. Esimerkiksi syöpähoitojen tulokset kokoajan paranee ja siinä uusilla lääkkeillä on suuri merkitys.
– Jos meillä on rahasta ja resursseista pulaa, niin helposti käy niin, että ne uudet hyvät hoidot tulevat meillä heikosti käyttöön, toteaa terveysoikeuden professori, HUSin diagnostiikkajohtaja Lehtonen.
– Näin on itse asiassa käynyt keuhkosyövän osalta, eli meillä on heikommat hoitotulokset kuin muissa Pohjoismaissa.
7:33
Lue myös:Suomalaisia kuoli viime vuonna tuhansia enemmän kuin ennen korona-aikaa – pian suomalaiset elävät 80-vuotiaaksi harvemmin kuin EU-maissa
"Olen pettynyt"
Professori ihmettelee, miksi sote-uudistuksessa ei seurata tarkemmin hoidon vaikuttavuutta.
– Olen pettynyt siitä, että sote-uudistuksen osaksi ei tullut keskeisten kansantautien ennusteen seurantaa.
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
Kuolleisuusluvuista voi lukea tarkemmin täältä: