Yhdysvallat antoivat 5 000 hengen vahvuiselle kyber-yksikölleen ensimmäistä kertaa julkisesti hyökkäystehtävän – eliminoida Isis digitaalisessa maailmassa.
– Isis on käyttänyt jopa valitettavan tehokkaasti hyväkseen digitaalisia toimintaympäristöjä rekrytoinneissaan, rahansiirroissaan, keskinäisessä kommunikaatiossaan ja propagandassaan, Aalto yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell kuvailee aamun Huomenta Suomessa.
Isis on tähän mennessä toiminut suvereenisti digiympäristöissä. Limnellin mukaan Isis saattaa kuitenkin etsiä uusia toimintamalleja levittää terrorismia, mikäli Yhdysvaltojen kybersodankäynti on tehokasta.
– Tällä on tietty psykologinen vaikutus varmasti, kun Yhdysvaltojen kaltainen supervalta kertoo julkisesti aloittavansa toimet. Tämä luo epävarmuutta Isisin riveihin. Sodanjulistus kyberympäristössä pakottaa isisin muuttamaan toimintatapojaan.
Limnell uskoo, että Yhdysvaltojen valtiolliset vastustajat, kuten Kiina, Pohjois-Korea ja Venäjä seuraavat kybersodankäynnin etenemistä tarkasti, sillä siitä on julkisesti varsin vähän tietoa.
– Tällä julistuksella on myös kauaskantoisempia merkityksiä kansainväliseen politiikkaan. Tämä tekee kyberkyvykkyyden käytöstä hyväksyttävämpää, hän uskoo.
Tulevaisuudessa länsivaltioiden suuri pelko on Limnellin mielestä se, pystyykö Isis vahingoittamaan vakavammin valtioiden infrastuktuuria.
– Pelätään ei-valtiollisten toimijoiden vakavampia kyberhyökkäykksiä. Tällä hetkellä Isisillä ei kehittyneempää teknologiaa ole, mutta se on nouseva vakava uhka, jota pitää tarkasti seurata, Limnell lisää.