Huomenta Suomi Extrassa keskusteltiin maanantaina miesten tunnemaailmasta. Kirjailija ja psykologi Tony Dunderfelt kertoi, osaavatko miehet puhua tunteistaan, vai pitävätkö stereotypiat tuppisuisista suomalaismiehistä edelleen paikkansa.
”Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa” kuuluu tuttu sanonta, jonka ensimmäinen osa pätee ainakin osaan miehistä silloin, kun puhe on tunteista. Psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt uskoo, että syy on joidenkin miesten ajatusmaailmassa.
– Miehillä on yleistäen se ongelma tunteisiin liittyen, että he kokevat, että tunteet eivät ole totta, Dunderfelt sanoo.
Tunteiden saatetaan ajatella olevan ohimeneviä – niin kuin ne ovatkin – ja näin ollen merkityksettömiä sekä epätosia. Tunteet ovat fyysisen ja abstraktin maailman välissä. Tunteet eivät ole esineitä tai asioita eivätkä arvoja, tiedettä tai ihanteita.
– Tunteet ilmaisevat sen paikan tai sielullisen kohdan, missä toinen on tällä hetkellä, Dunderfelt määrittelee.
LUE MYÖS: Miksi mies ei halua keskustella? Miehet vastaavat
Muutosta ilmassa
Tunteista puhuminen on kuitenkin tärkeää erityisesti intiimeissä suhteissa, joissa edellytetään rehellisyyttä, Dundefelt sanoo.
– Perusjuttu on se, että kun minä ilmoitan, mitä tunteita minussa liikkuu, ystävä tai kumppani ymmärtää vähän, missä mä liikun. On helppo feikata, että kaikki on hyvin, mutta toinen aistii, että sulla on jotain, Dunderfelt luonnehtii.
1980-luvulta psykologian parissa työskennellyt Dunderfelt sanoo, että 2000-luvulla miehetkin ovat alkaneet puhua tunteistaan. Erityisen hyvin tämä näkyy nuorten, 20–30-vuotiaiden miesten parissa.
– Propaganda on mennyt perille, Dunderfelt sanoo viitaten ”psykologien tekemään propagandaan”.
– Miehet ovat ymmärtäneet, että tunne ei ole pahisjuttu eikä maailman tärkein juttu, mutta tärkeä kommunikaatiossa.
Entä mikä on römpiö? Entä mitä tarkoittaa 30 sekunnin sääntö tunteista keskustellessa? Katso koko haastattelu videolta!