Taakka, jota moni mies kantaa suhteessa usein yksin: "Moni kokee tehtäväkseen olla peruskallio, joka ei horju"

8:37img
KATSO MYÖS: Mieskin ansaitsee apua mielenterveysongelmiinsa – miksei hän siis hae sitä?
Julkaistu 06.11.2023 07:40

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Moni on tottunut vitsailemaan suomalaisesta miehestä, joka ei suhteistaan tai tunteistaan puhu. Heitot jurottavista miehistä kuitenkin muokkaavat todellisuuttamme. – Puhuminen on ihan yhtä luontevaa miehille kuin kelle tahansa. Mutta missä ovat tilat tälle puheelle, Miehen tila -hankeen hankepäällikkö Samuli Hietala pohtii. 

Moni käyttää aikuisiällä Tinderiä jopa vuosia, mutta algoritmi tarjoaa aina vain uusia houkutuksia varsinaisen parisuhteen sijaan. Deittailukulttuuri on paitsi nopeutunut, myös hankaloitunut. Seuraa etsitään moderneista sovelluksista, joiden toimintalogiikka muistuttaa enemmän peliä kuin syvää yhteyttä. 

Nyyti ry:n Miehen tila -hankeen hankepäällikkö Samuli Hietalan mukaan nuorille miehille haasteita aiheuttavat paitsi sovellukset, myös deittikulttuurin odotukset. 

– Suuri osa miehistä kokee paineita olla aloitteellinen: minun pitäisi pystyä edistämään omaa tilaani ja saavuttamaan parisuhde. Sovelluksista puuttuu inhimillinen aspekti, jossa oltaisiin yhteydessä toiseen ihmiseen. Se pelkistyy aika ulkonäkökeskeiseksi valokuvashoppailuksi, Hietala kuvaa. 

Lue myös: Miksi suomalaisäidit ovat niin uupuneita? Kolme mahdollista selitystä: "Ei saisi tehdä minkäänlaisia virheitä"

"Kohtaamisia sovellusten luoman aika kylmän maailman tilalle"

Keskusteleminen sovelluksissa jää usein vajavaiseksi eikä varsinaisille treffeille välttämättä päästä koskaan. Nuoret miehetkin toivovat aitoja kohtaamisia ihmisten välillä ja kasvokkain.  

– Nuoret toivovat ihan normaaleja kohtaamisia sovellusten luoman aika kylmän maailman tilalle, mutta missä sellaiset paikat ovat? Hietala kysyy. 

Kun nuori käy koulussa tai opiskelee, omanikäisten tapaaminen on helppoa ja luontevaa. Työelämässä kohtaamistilanteet vähenevät, ja usein ne pelkistyvät alkoholin äärelle. 

– Työikäisillä kohtaamiset keskittyvät helposti baareihin tai muihin samantapaisiin tiloihin, mikä on eri tavalla vaikeaa. Siellä monella on iso kynnys lähestymiseen, etenkin, jos on epävarmuutta tai huonoja kokemuksia. Monellahan niitä on, Hietala kuvailee. 

Nyyti ry:n Miehen tila -hankkeen hankepäällikkö Samuli Hietala

Nyyti ry:n Miehen tila -hankkeen hankepäällikkö Samuli Hietala

"Tällaiset miehet eivät puhu -mantrat elävät tosi sitkeästi"

Naiset puhuvat suhteista, niiden odotuksista ja ongelmista paljon sosiaalisessa mediassa. Miehille vastaava puhe on harvassa, vaikka tarpeita tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi on kaikilla. 

– Kyllä suhteista ainakin meille ammattilaisille puhutaan, ja ihan kaikesta puhuminen on ihan yhtä luontevaa miehille kuin kelle tahansa. Mutta missä ovat tilat tälle puheelle? Some ei ehkä ole se tila, Hietala pohtii. 

Parisuhteisiin nuorilla miehillä on Miehen tila -hankkeen asiantuntija Atte Rimppin mukaan selviä toiveita: tasavertaisuutta, avointa kommunikaatiota, rehellisyyttä.  

– Erojen taustalla on se, että jokin näistä asioista ei toimi. Ero on nuorelle iso paikka. Nuori joutuu pohtimaan, millaisen parisuhteen haluaa, millaisen näkee hyvänä? Suhteilta toivotaan inhimillisiä, tavallisia asioita, Rimppi kuvaa. 

Lue myös: Terapeutti selittää, mikä kumppanissa usein ärsyttää: "Yksi yleisimmistä asioista, joista naiset valittavat"

Moni on tottunut vitsailemaan suomalaisesta miehestä, joka ei puhu tunteistaan. Vitsi saattaa kuitenkin Hietalan mukaan tulla ikävällä tavalla toteen. 

– Tällaiset miehet eivät puhu -mantrat elävät tosi sitkeästi. Oman kokemukseni perusteella niillä ei ole mitään pohjaa. Niistä kuitenkin syntyy haitallisia mielikuvia siitä, onko puhuminen sallittua vai ei, Hietala sanoo. 

Nyyti ry:n Miehen tila -hankkeen asiantuntija Atte Rimppi

Nyyti ry:n Miehen tila -hankkeen asiantuntija Atte Rimppi

Totuudeksi muuttunut vitsailu saattaa saada aikaan mielikuvan, ettei puhuminen olisi miehelle sallittua tai kannattavaa. Moni uskaltaakin avautua vain lähimmille ystävilleen tai ammattilaisille. 

– Toivoisimme, että puhe olisi paljon näkyvämpää, mutta se vaatii myös kulttuurin muutosta. Että tällaiselle puheelle olisi tilaa. Se vaatii aika paljon rohkaisemista: on ok puhua omista tunteistaan ja parisuhteista ilman pelkoa siitä, että tulee vähätellyksi tai leimatuksi, Hietala sanoo. 

Lue myös: Teresia, 34, on avioliitossa ja hänellä on myös poikaystävä – näin aviomies Ville reagoi, kun asia selvisi hänelle

Miehen näkymätön työ suhteessa: "Moni kokee tehtäväkseen olla peruskallio, joka ei horju"

Moni mies kokee parisuhteissa esimerkiksi paineita olla se, joka kannattelee kumppaniaan. Silloin omat tunteet saatetaan työntää sivuun. 

– Moni kokee tehtäväkseen olla peruskallio, joka ei horju. Se, joka pysyy pystyssä ja ottaa kaiken vastaan. Se kokemus yhdistää ryhmissäni olleita, parisuhteessa olleita tai olevia miehiä: pitää olla vastuullinen, kaiken kantava osapuoli. Siitä voi seurata paljon huonoakin omaan jaksamiseen tai siihen, millainen parisuhteen dynamiikka on, Rimppi kuvaa. 

– Miehen kokema näkymätön työ on kaiken kestämistä ja kantamista. Sitä, että pidetään toisesta huoli. Eihän näistä kauheasti somessa puhuta, eivätkä miehet edes tuo esiin sitä vaihtoehtoa, että näin tehtäisiin.  

Katso myös: Onko Tinder tehnyt deittimaailmasta pinnallisen? Juttu jatkuu videon alla.

2:37img

Onko nettideittailu pinnallista? Pariterapeutti ottaa kantaa.

Kun oma rooli on tukea muita, puhetta ei välttämättä osaa aloittaa. Silloinhan peruskallio murtuisi, ja tukija näyttäytyisikin apua tarvitsevana. Toisaalta kannattelijan roolista on vaikeaa luopua. 

– Se rooli on tuttu ja turvallinen, siinä langat pysyvät käsissä. Mitä nuo ajattelisivat, jos minä yhtäkkiä tarvitsen apua? Sitä kuvaa itsestä ei hevillä haluta murtaa. Ei mies välttämättä ole kertonut kellekään, että käy vertaisryhmissä, koska se sotisi sitä kuvaa vastaan, että pärjää koko ajan, kantaa kaiken ja auttaa toisia, Rimppi kuvaa. 

Lue myös: Ero tulee monelle miehelle yllätyksenä –  selviäminen vaikeampaa kuin naisilla: "Avioero voi pahimmillaan tappaa"

"Kyse ei ole vain siitä, että vatsalihakset näkyvät, vaan siitä, mitä ne ihmisenä minusta kertovat"

Somesäännöt ovat muutenkin eri sukupuolille erilaiset. Esimerkiksi kehopositiivisuus ei aina ulotu miehiin, vaan pienestä varustuksesta tai liian lyhyistä miehistä saa edelleen heittää vitsiä.  

– Kyllä ulkonäköpaineita laajasti on. Toisaalta miehille sallitaan varmasti myös erilaista käyttäytymistä kuin muille sukupuolille, Hietala miettii. 

Miesten kehopaineet liittyvät usein ihanteeseen suorituskyvystä. Mies jaksaa ja toimii, treenaa ja kuntoilee. Fyysisen kunnon kautta mitataan sitä, miten riittävä ja hyvä on. 

– Riittävyyden tunnetta liitetään paljon ulkoiseen habitukseen. Ulkonäkö ilmentää myös kehoon liittymättömiä ominaisuuksia, joita miehenä pitäisi edustaa: olenko vahva, olenko kyvykäs? Kyse ei ole vain siitä, että vatsalihakset näkyvät, vaan siitä, mitä ne ihmisenä minusta kertovat, Hietala kuvaa. 

Rimppin mukaan nuori saattaa uskoa olevansa viallinen varsinkin silloin, jos toivottua parisuhdetta ei löydy. Ajatukset kääntyvät helposti siihen, että sinkkuus johtuukin ulkonäöstä tai muista ulkoisista ominaisuuksista. Hietalan mukaan oleellista olisikin oppia, mikä on hyvän parisuhteen saavuttamisen kannata tärkeää.  

– Nuorilla ulkonäkö tuntuu korostuvan. Kun ei ole kokemusta, niin se on aika yksioikoista: kun näytän hyvältä ja sen kautta ilmennän haluttavia ominaisuuksia, löydän parisuhteen. Vanhempana mieli saattaa avartua, ettei se olekaan ihan niin yksinkertaista. Tärkeitä ovat ihan muut jutut kuin miltä näytän.  Vaaditaankin kykyä kommunikoida, se on suhteen säilymisen kannalta oleellisia, Hietala kuvailee. 

Lue myös: Johannes kertoo, miten hän lankesi Jordan Petersonin ja Ben Shapiron pauloihin – näin syrjäytyneiden miesten ahdistuksesta tehtiin miljoonabisnes

Lue myös: Ota tämä asia selville heti! Tieto, joka auttaa ymmärtämään kumppaniasi – ja kertoo, mitä hän tarvitsee sinulta

Katso myös: Mistä tunteista miesten on vaikea puhua?

1:37img

Jäbät ja tunteet -kolmikko kertoo, millaisia asioita on vaikeaa sanoa ääneen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ihmissuhteet