Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ilmoitus eurovaaliehdokkuudesta aloitti välittömästi spekulaatiot huippukokousten puheenjohtajuuden putoamisesta Unkarin Viktor Orbánin syliin. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, joskaan ei täysin mahdotonta, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen analyysissään.
Belgialaisen Charles Michelin ilmoitus eurovaaliehdokkuudesta on yllätys – onhan hän ensimmäinen istuva Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, joka päättää asettua ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa.
Hänen on jo spekuloitu tähtäävän tavallista mepin paikkaa korkeammalle, kuten EU-parlamentin puhemieheksi tai maansa komissaariksi seuraavaan EU-komissioon. Keskustaliberaalin Uudistuva Eurooppa -ryhmän (Renew Europe) kärkiehdokkaan paikkaakin sovitellaan.
Kun Michel hyvin todennäköisesti tulee kesäkuun vaaleissa valituksi, on hänen luovuttava nykyisestä tehtävästään, kun uusi Euroopan parlamentti aloittaa työnsä 16. heinäkuuta. Normaalisti Michelin kausi jatkuisi marraskuun loppuun.
Jos Michelille ei parlamenttikauden alkuun mennessä saataisi valittua seuraajaa, hoitaisi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tehtävää toistaiseksi puolivuosittain kiertävän EU-puheenjohtajamaan päämies. Ensi vuoden loppupuoliskolla puheenjohtajamaa on Unkari ja tehtävän ottaisi Micheliltä maan pääministeri Viktor Orbán.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tehtävänä on johtaa EU-johtajien huippukokouksia ja kutsua ylimääräiset huippukokoukset tarvittaessa koolle. Hän myös usein edustaa kansainvälisissä yhteyksissä EU:ta yhdessä komission puheenjohtajan kanssa.
Unkari on viime vuosina ollut EU:n vastarannankiiski, johon ei luoteta sen demokratia-, oikeusvaltio- ja korruptio-ongelmien takia. Monet aiemmat tukijat ovat kaikonneet, kun maan on katsottu toistavan Ukrainan sodasta Kremlin narratiivia ja hidastavan Ukrainan-tuesta tehtäviä päätöksiä.
Varsinkin tästä syystä Michelin ilmoitus on herättänyt paikoin voimakastakin kritiikkiä
– Kapteeni, joka jättää laivansa keskellä myrskyä osoittaa, ettei häntä kiinnosta Euroopan kohtalo, laukoi samaa Uudistuva Eurooppa -puolueryhmää edustava meppi Sophie in 't Veld.
Eurooppalainen ja kotimainenkin media on tarttunut tähän mahdollisuuteen kirjoittamalla muun muassa ”Unkarin yllättävästä mahdollisuudesta vallankahvaan”.
Lue myös: Suomalaismeppi haluaa viedä Unkarilta äänioikeuden EU:n päätöksenteossa
Epätodennäköinen lopputulos
Tämä mahdollisuus on kuitenkin lopulta sangen epätodennäköinen.
Seuraava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on joka tapauksessa tarkoitus valita pian eurovaalien jälkeen. EU-johtajat tapaavat epävirallisesti jo viikon kuluttua eurovaaleista ja virallinen huippukokous pidetään kesäkuun lopussa. Valintaa valmistellaan jo ennen vaalejakin.
Puheenjohtajavalinta tehdään yhdessä muiden EU:n johtopaikkojen kanssa. Tämä palapeli on usein vaativa, kun tasapainoa haetaan maantieteen, puoluepoliittisten voimasuhteiden ja sukupuolten välillä.
Palapelin tärkein palanen on komission puheenjohtajan paikka, mistä on tarkoitus äänestää EU-parlamentin ensimmäisen täysistuntoviikon aikana.
Viime kerralla 2019 valinta venyi aivan viime hetkille, kun EU-maiden johtajat pohtivat henkilövalintoja kolmepäiväiseksi venyneessä ylimääräisessä huippukokouksessa uuden parlamentin jo kokoontuessa Strasbourgiin.
Jos valinnat tehdään aikataulussa, Michelin eurovaaliehdokkuus tarkoittaa käytännössä vain sitä, että uusi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja aloittaa etuajassa tavalliseen aikatauluun nähden.
Mikäli valintoja ei saada aikaan ajoissa, ei Orbánin nouseminen tehtävään ole siltikään selvää. Michel on itse kommentoinut medialle, että tehtävän päätyminen Orbánin on mahdollista estää useilla tavoilla, jos enemmistö jäsenmaista niin haluaa.
EU-lähteen mukaan Eurooppa-neuvosto voisi esimerkiksi muuttaa puheenjohtajasääntöjää. Siihen riittäisi jäsenmaiden yksinkertainen enemmistö. Orbánin toimiminen EU:n johtopaikalla on monelle jäsenmaalle niin iso punainen vaate, että sitä vältettäisiin varmasti viimeiseen asti.
Joka tapauksessa Michelin ehdokkuus tuo lisää paineita eurovaalien jälkeisiin päätöksiin.