Puheenjohtajaehdokkaat haluavat RKP:sta sipsipussien näperryksen sijaan rohkeamman – yksi tavoite on ylitse muiden

Andersson ja Wickström haastoivat ennakkosuosikki Adlercreutzia peräämällä korkeampaa profiilia.

RKP:n puheenjohtajuutta tavoittelevat ehdokkaat asettivat yksituumaisesti ruotsin kielen aseman puolustamisen tärkeimmäksi tavoitteekseen, kun he vaalia edeltävänä päivänä vetosivat puoluekokousväkeen.

Ennakkosuosikkina pidetty eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoi haluavansa, että RKP:stä tulee rohkeampi puolue, joka aina asettuu populismia ja polarisaatiota vastaan. Hän totesi, että vain RKP asettuu aina puolustamaan kaksikielistä Suomea ja ruotsinkielistä palvelua.

–  Se on meidän dna:ssamme, pysyvä osa meitä, Adlercreutz sanoi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi, että RKP:n tulee olla Suomen johtava liberaali puolue, joka aina edustaa avointa, pohjoismaista ja kansainvälistä Suomea.

–  Meidän tulee olla rohkeampi ja vähän röyhkeämpi, muuttumatta populisteiksi. Meidän pitää asettaa poliittista asialistaa, eikä vain reagoida muiden ulostuloihin, Andersson esitti.

Puolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström arvioi RKP:n heikkojen kannatuslukujen olevan seurausta siitä, että moni RKP:läinen suhtautuu epäileväisesti hallituspohjaan.

– Hieman sumea poliittinen linja sekä jakautunut viestintä ovat vaikuttaneet siihen, että meillä on ollut kannatusluvuissa alhoa. Eurovaalit olivat kuitenkin hyvä osoitus siitä, että RKP:hen uskotaan.

Wickströmin mukaan RKP on sillanrakentaja, joka uhkaa nykyisessä polarisoidussa poliittisessa maailmassa jäädä varjoon.

– Mielikuva puolueesta ei saa olla nikotiini- ja sipsipusseja näpertelevästä puolueesta. Leppäkertun vahvojen arvojen tulee loistaa eikä jäädä ruiskukkien, ruusujen, apiloiden tai sinikeltaisten banderollien varjoon, Wickström julisti.

Nimen vaihtaminen ei ajankohtaista

Puheenjohtajaehdokkaat saivat myös vastata ennalta lähetettyihin kysymyksiin.

Kaikki kolme ehdokasta olivat yhtä mieltä siitä, että RKP:n tulee säilyttää nykyinen nimensä. Ajatusta pudottaa sana "ruotsalainen" pois nimestä on monesti perusteltu tapana hakea laajempaa kannatuspohjaa ja profiloida RKP liberaaliksi yleispuolueeksi.

Lue myös:

    Uusimmat