Tuoreen tutkimuksen mukaan punkkeja eli puutiaisia tavataan Suomessa nyt jopa 400 kilometriä pohjoisempana kuin 50 vuotta sitten.
Tulevan kesän tarkkaa punkkitilannetta on hankalaa arvioida etukäteen, mutta viime vuosien kasvavan trendin voidaan olettaa jatkuvan punkkien määrässä ja levinneisyydessä, tutkija Jani Sormunen Turun yliopiston puutiaisprojektista arvioi STT:lle.
– Viime vuosina trendi on tuntunut olevan se, että määrät lisääntyvät. Ei ole valitettavasti syytä olettaa, että nyt olisi mikään eri trendi, Sormunen ennustaa tulevan kesän tilannetta.
Punkkien eli puutiaisten pääasiallinen aktiivisuusjakso on toukokuusta syyskuuhun. Ensimmäinen huippu punkkihavaintojen määrässä nähdään yleensä touko–kesäkuussa ja toinen elo–syyskuussa.
Lue myös: Ei helpotusta punkkipiinaan – tulevaisuuden vaarana uusia tauteja tartuttavat hybridipunkit
Sormunen muistuttaa, että punkkeja voi olla nykyään lähes kaikkialla Oulun eteläpuolisessa Suomessa.
– Puutiaisia voi olla melkein missä vain. Ne eivät ole kovin vaativia niiden ympäristön suhteen, hän kertoo.
Turun yliopiston puutiaisprojektin tuoreen tutkimuksen mukaan punkkeja kohdataan nykyään huomattavasti pohjoisempana kuin vielä 50 vuotta sitten. Läntisessä Suomessa puutiaisten esiintymisalue ulottuu jopa 400 kilometriä entistä pohjoisemmaksi, Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin tiedotteessa kerrotaan.
Sormusen mukaan länsirannikon muutosten taustalla vaikuttaa olevan pääasiassa idästä levinnyt taigapunkki.
Omia punkkihavaintoja voi ilmoittaa Turun yliopiston ja Pfizerin ylläpitämälle Punkkilive-sivustolle. Viime vuonna Punkkiliveen raportoitiin noin 144 000 punkkihavaintoa.
– Havainnot päivitetään sinne joka päivä, eli kyseessä on melko reaaliaikainen seuranta siitä, missä ihmiset ovat kohdanneet puutiaisia, Sormunen kertoo.
Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi
Punkit levittävät kahta tautia, puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Puutiaisaivotulehdus eli TBE on taudeista harvinaisempi, mutta vaarallisempi. Sormunen kertoo puutiaisaivotulehduksen keskittymien lisääntyvän sitä mukaa, kun punkit levittäytyvät laajemmalle alueelle ja niiden määrät lisääntyvät.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi viime vuonna selvästi. Yhteensä punkkien aiheuttamia tautitapauksia rekisteröitiin 160, kun vuonna 2022 määrä oli 123.
Määrä ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin nähden, sillä viime vuonna seurantakausi päättyi syys–lokakuun vaihteessa. Aiemmin seurantajakso kattoi koko kalenterivuoden.
Lue myös: Miten koiran borrelioosi oireilee? Ota tämä huomioon oireiden alkamisesta: "Voi tulla omistajalle yllätyksenä"
Rokotusohjelma laajentunut
Tänä vuonna kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan on laajentunut useilla alueilla. Mukaan ovat tulleet Tohmajärven kunta sekä tietyt alueet Lappeenrannassa, Raaseporissa, Helsingissä ja Kemissä.
Rokotusohjelmaa jatketaan lisäksi Ahvenanmaan maakunnassa, Paraisten, Simon ja Kustavin kunnissa sekä Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Espoon Suvisaaristossa, Kotkan ja Sipoon saaristoissa sekä osissa Lohjaa, Kirkkonummea ja Lappeenrantaa.
Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki kolme vuotta täyttäneet alueen vakituiset asukkaat sekä pitkäaikaiset loma-asukkaat. Maksullisesti punkkirokote on saatavilla myös muilla alueilla.
Rokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja se on hyvä aloittaa keväällä, jotta kaksi annosta on saatu ennen kesää. Viimeinen annos annetaan 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen.
TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, mutta ei muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten esimerkiksi borrelioosilta.
Katso myös: Näin etsit punkkeja koiran turkista
2:02Koiriin voi tarrautua ulkosalla lukuisia punkkeja. Näin löydät ne!