Punnerrusta ja leuanvetoa – urheiluluokkien pääsykokeissa testattiin Olympiakomitean ohjeistuksella

1:57img
Julkaistu 25.01.2017 19:27
Toimittajan kuva

Johanna Lehtola

johanna.lehtola@mtv.fi

@LehtolaJo

Useassa suomalaiskoulussa alkaa ensi syksynä urheiluyläkoulukokeilu. Olympiakomitean koordinoimassa urheiluyläkoulukokeilussa tavoitteena on kehittää kolmen vuoden aikana malli, jonka tarkoituksena on yhdistää urheileva nuori ja yläkoulu paremmin yhteen.

Helsinkiläisessä Lauttasaaren yhteiskoulussa noin 50 lasta suoritti tänään päivällä erilaisia soveltuvuustestejä, jotta syksyllä yläkoulu alkaisi urheiluluokalla. Samaan aikaan soveltuvuustestejä tehtiin muuallakin Helsingissä. Esimerkiksi Pohjois-Haagan yhteiskoulussa kokeisiin osallistui yli 360 nuorta. Hakijamäärät ovat isoja, eikä ole itsestään selvää, että urheiluluokalle pääsee.

– Olen tehnyt leuanvetoa, punnerrusta, tähtirataa ja jotain kakslautaa. Eli kakslaudassa niitä lautoja, jonka päällä seisoit piti siirtää puolelta toiselle ja edetä niiden avulla, Vertti Kuusisto kuvailee päivän testejä.

Toivo Ahtiainen kertoo, että leuanveto oli aika vaikea pala soveltuvuustesteissä.

– Mutta muuten on mennyt ihan hyvin.

Soveltuvuustestien jälkeen lajitestit

Urheiluyläkoulukokeilussa on mukana 19 koulua eri puolilta Suomea.

Kokeilu toteutetaan yhteistyössä mukana olevien lajiliittojen kanssa ja se on osa koulujen liikuntapainotteista toimintaa. Esimerkiksi Lauttasaaren yhteiskouluun on tulossa kaksi urheiluluokkaa, toinen on uintiin keskittyvä, missä on mukana myös kilpaurheilunuoria muista lajeista ja yleinen urheiluluokka, joka painottuu joukkuelajeihin.

– Täältä alueelta on tullut vähän toiveita et saataisiin näille harrastajille mahdollisuuksia harrastaa kouluaikana ja urheilua ja harjoituksia paremmin. Sitten meillä on ollut uimahalli tässä koululla jo kymmeniä vuosia niin nyt se on otettu tehokkaammin käyttöön kun on otettu uintiluokat kouluun, kertoo Lautasaaren yhteiskoulun apulaisrehtori Risto Ikonen.

Tänään testattiin soveltuvuutta. Myöhemmin tällä viikolla on luvassa myös erillisiä lajitestejä yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Esimerkiksi Lauttasaaressa lajitestinä on muun muassa uinti ja jalkapallo. 

Urheilijaksi kasvetaan

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiasta valmennuksen kehittäjä Mika Saari kertoo, että moni kunta voi myös ottaa kaikki koulut urheilukokeiluun mukaan. Jos kunnassa on viisi koulua, niin osittainen soveltaminen kaikkiin kouluihin voi olla toimiva ratkaisu. Kyse ei ole pelkästään liikunnasta, vaikka nyt keskitytäänkin niihin nuoriin, jotka suositustenkin perusteella liikkuvat tarpeeksi.

– Kokeilun sisällä on isona teemana urheilijaksi kasvaminen. Se ei tarkoita, että vaan liikutaan, vaan myös sitä mitä urheilijan hyvä arki pitää sisällään. Siellä mietitään ruokailurytmiä, unen merkitystä harjoitteluun ja koulun käyntiin ja niin pois päin, Saari sanoo.

Tavoitteet kolmivuotisessa kokeilussa ovat korkealla. Pääkaupunkiseudulla urheiluakatemian seitsemässä yläkoulussa ollaan kokeilussa mukana. Tavoitteena on kehittää valtakunnallista toimintamallia Olympiakomitean kriteerien ja ohjauksen mukaisesti.

– Tavoitteena on saada yhtenäisyyttä urheilukoulujen toimintaan. Esimerkiksi testien muodossa saataisiin tuloksia siitä, missä meidän tämän ikäiset urheilevat nuoret menee ja tavallaan testit olisivat tasapuolisia. Ei ole väliä oletko Oulussa vai pääkaupunkiseudulla. Saman tyyppisillä testeillä sinne urheiluyläkouluun sitten sisälle pääsee paikasta riippumatta, Saari toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa