Puolisotilaallisen ryhmän iskua pelätään Washingtonissa – tämän takia 4. maaliskuuta on QAnon-salaliittoteoreetikoille tärkeä päivä

2:52imgCNN sukelsi Qanon-salaliittoteoreetikoiden maailmaan: Näin entinen salaliittojen kannattaja pääsi pois valheiden verkosta.
Julkaistu 04.03.2021 14:45
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Yhdysvaltojen kongressitalolla Washingtonissa kiristyvät niin tunnelma kuin turvatoimetkin, kun viranomaiset varautuvat erikoisen salaliittoteorian mahdollisiin seurauksiin.

Edustajainhuone on perunut tämän päiväisen istuntonsa mahdollisen turvallisuusuhan vuoksi, mutta senaatti aikoo jatkaa toimintaansa normaalisti.

Maan tiedustelupalvelu kertoo, että puolisotilaallinen ryhmä suunnittelee iskua tälle päivälle. Poliisin mukaan yksityiskohtia ei avata tässä vaiheessa enempää tiedon arkaluonteisuuden vuoksi, BBC kertoo.

Tämä liittyy Qanon -salaliittoteoreetikkojen keskuudessa leviävään erikoiseen teoriaan, jonka mukaan Donald Trumpista tulisi tänään 4. maaliskuuta presidentti, vaalien häviämisestä huolimatta.

Kun Trumpia kannattava väkijoukko hyökkäsi kongressitalolle tammikuussa, joukossa oli useita puolisotilaallisia ryhmiä sekä Qanon -salaliittoteoreetikkoja.

Hämmentävä historiaa sekoittava teoria

Vielä Joe Bidenin virkaanastujaisiin asti salaliittoteoreetikoilla oli vankka usko, että Trump vielä estää Bidenin presidenttiyden jollain tavalla ja "paljastaa valtion salaisen korruption".

Kun sitä ei tapahtunutkaan ja Biden astui virkaansa 20. tammikuuta, tilalle syntyi uusi, monimutkainen teoria.

Tämän teorian mukaan Yhdysvallat muutettiin yritykseksi vuonna 1871. Tuolloin kongressissa hyväksyttiin lakiesitys, joka antoi kaupallista valtaa joillekin Washingtonin kasvaville alueille.

Koska teorian mukaan Yhdysvalloista tuli sen jälkeen yritys, virkaansa astuneet presidentit eivät olisi oikeasti olleet perustuslaillisia presidenttejä. Myöskään sen jälkeen tehdyt lakimuutokset eivät olisi päteviä.

Vuoteen 1933 asti presidentin virkaanastujaispäivä oli 4. maaliskuuta. Siksi salaliittoteoreetikot nyt luovat itselleen toivoa, että Trumpin suuret paljastukset ja presidentiksi nouseminen koittavat tänään.

Faktantarkastajat ovat kumonneet teorian täysin paikkaansa pitämättömänä, koska lakiesitys ei liittynyt mitenkään presidentin valtaan tai siihen, että valtiolle olisi annettu yrityksen asema.

Mitä tänään tapahtuu?

Poliisin mukaan tiedustelutiedoista mahdollisesta suunnitellusta iskusta ei annetta yksityiskohtia tietojen arkaluonteisuuden vuoksi.

Qanon -foorumeilla teoria on saanut kasvavaa kannatusta viime viikkoina, mutta varmaa tietoa ei ole, aikovatko Trumpin kannattajat pyrkiä tänään kongressin läheisyyteen.

Tämänkin teorian törmäys todellisuuteen tuskin hidastaa internetin salaliittoteoreetikoita, koska näillä teorioilla on tapana muuntua tilanteen mukaan – faktoista välittämättä.

Tällä viikolla Yhdysvaltojen suuri valamiehistö päättää, nostetaanko entistä presidenttiä Trumpia kohtaan rikossyytteitä vaalivilpin yrittämisestä Georgiassa.

Tuoreimmat aiheesta

Salaliittoteoriat