Keskusta haali eniten suurimman puolueen paikkoja Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa eli yhdeksällä hyvinvointialueella. Valtakunnallisella äänimäärällä mitattuna vaalivoittaja kokoomus ja toiseksi tullut SDP puolestaan ovat suurimpia puolueita kumpainenkin viidellä hyvinvointialueella. Katso eri aluevaltuustojen voimasuhteiden tilanne MTV:n tulospalvelusta!
Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen.
Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.
Muista myös kattava Tulospalvelu!
Mutta miten puolueiden voimasuhteet tulevat näkymään uusilla hyvinvointialueilla ja mitä äänestäjä saa siitä, että mahdollisesti hänen äänestämänsä puolue nousee valtapuolueeksi? Siihen vastasivat puoluesihteerit keskustan Riikka Pirkkalainen, kokoomuksen Kristiina Kokko sekä SDP:n Antton Rönnholm.
Kaikki puoluesihteerit korostavat puolueiden yhteistyön merkitystä, mutta myös painotuseroja politiikan tekemisessä löytyy.
Kokoomus haluaa talousmalttia
Kokoomuksen Kokko painottaa talouskuria.
– Näillä alueilla (missä kokoomus on suurimpana puolueena) erityisen tarkkaan pidetään huolta siitä, että ei eletä tulevien sukupolvien rahoilla. Tehdään järkeviä asioita maalaisjärjellä ja talousmaltti mukana.
Keskustan päätavoite lähipalvelujen vahvistaminen
Keskustan puolestaan aikoo pitää kiinni lähipalvelulupauksestaan.
– Keskusta antoi tosi mielellä vahvan lupauksen lähipalvelujen vahvistamisesta, ja se on ilman muuta se päätavoite, jota keskustan johdolla lähdetään tekemään. Että on kattava palveluverkosto ja palveluita kehitetään niin, että se näkyy suomalaisten arjessa. Halutaan myös, että tämä on elinvoimainen uudistus, eli yrittäjyyttä ja palveluseteleitä määrätietoisesti viedään määrätietoisesti hyvinvointialueille, Pirkkalainen kertoo.
Lue myös: Tässä aluevaalien tulokset! Katso MTV:n tulospalvelusta ehdokkaasi äänisaalis ja alueesi puoluejakauma
SDP kiinnittää huomiota työntekijöihin
SDP taas aikoo kiinnittää huomiota hyvinvointialueiden työntekijöiden tilanteeseen.
– Uskon, että demarit niillä alueilla, jossa ykkösenä ollaan, pidämme huolta siitä, että henkilökunta, joka hyvinvointialueilla on töissä, jaksaa ja pystyy olemaan tulevaisuudessakin, Rönnholm kommentoi.
Vaaliasiantuntija: Nähtäväksi jää
MTV Uutisten vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund katsoo, että vaalituloksen pitäisi periaatteessa näkyä alueilla ja niin sanotusti ykköspuolueen ideologian kansalaisten arjessa.
– On toinen juttu, tuleeko näin tapahtumaan, koska jonkin sortin yhteistyötä siellä alueilla pitää pystyä tekemään. Siksi voi olla, että se ei välttämättä näykään, vaikka vaaleissa on kovasti puhuttu, että ei saa yksityistää tai pitää tarjota myös yksityisiä ratkaisuja. Nähtäväksi jää.
Tulevilla aluevaltuustoilla iso urakka edessä
Uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä 1. maaliskuuta.
Sitä ennen alueiden suurimmat puolueet kutsuvat muut puolueet koolle ja alkavat neuvotella paikkajaosta, kuten kuntavaaleissakin, kertoo Pirkkalainen.
Kokko huomauttaa, että "koko koneiston virittämisessä" tulee olemaan iso työ.
– Kyllä siellä strategiasta, budjetista ja ihan toiminnan suunnittelemisesta lähdetään rakentamaan pala palalta.
Katso alla oleva video: Miten rahaa riittää paremmin uusien hyvinvointialueiden myötä? Näin puoluesihteerit vastaavat!
11:18