Purjehtimassa ollut Olli kohtasi järkyttävän näyn: Kuolleita merimetsoja roikkui päistään merimerkistä

Purjehtimassa ollut insinööri ikuisti omituisen onnettomuuden jäljet Kalajoella.

Kalajokinen Olli Pahikainen oli eilen maanantaina kavereineen purjehtimassa. Palatessaan Maakallasta, kaveri ilmoitti näyttävänsä heille jotain outoa. He suuntasivat purjeveneineen kohti paikallista merimerkkiä. Jo kauempaa Pahikainen kuvailee nähneensä, että merimerkistä roikkuu jotakin. 

– Aika kaukaa hoksasin, että lintujahan ne on. Ensin ajattelin, että ne ovat jääneet jaloistaan kiinni. Lähempänä ymmärrettiin, että merkin särmätyt pellit ovat kuin hirttosilmukkana siinä ja päistään ne olivat jääneet sinne kiinni. Tuumattiin siinä, ettei mikään kivoin tapa lähteä.

Insinöörinä Pahikainen kertoo miettineensä heti, että pienilläkin muutoksilla merimerkin suunnittelussa lintujen kohtalon olisi voinut välttää.

– Tätä ei olisi käynyt, jos välmä siinä alhaalla olisi ollut noin parikymmentä milliä leveämpi, tai särmäykset olisi tehty toiseen suuntaan. Nämä ovat niitä asioita, mitä ei insinööri aina tule suunnittelussa ajatelleeksi. Käytäntö sitten näyttää, mitä asioista voi seurata. 

Lintuja näyttää Pahikaisen nappaamien valokuvien perusteella olevan kaikkiaan viisi. Yksi linnuista riippuu yksinään ja neljä muuta riippuvat pareittain kiinni samoista välistä.

Useamman viikon roikkumassa

Ympäristöhallinnon verkkosivut kertovat, että merimetsot hävitettiin Suomesta ja koko Itämerestä 1900-luvun alussa vainoamisen seurauksena. Laji on nykyisin suojeltu ja se on palannut Suomeen. Tämä ei ole kaikkien mieleen. Merimetstot syövät kalaa ja niille maistuu muun muassa ahven ja kuha. Tästä syystä esimerkiksi jotkut kalastajat eivät suhtaudu merimetsoon erityisen lämpimästi. Pahikainen ei usko, että linnut olisivat joutuneet päästään kiinni merimerkkiin ihmisten ripustamina. Merkki on korkea ja sijaitsee hyvän matkan päässä rannasta. 

Pahikainen arvelee, että merkki on noin kymmenen metriä korkea. Merkki sijaitsee muutaman kilometrin päässä Konikarvon satamasta. 

– Se on niin korkealla, ettei sinne mitenkään pysty nostamaan. Linnuthan tykkäävät levähtää noiden merimerkkien päällä. Nuo kolot ovat 45-asteen kulmassa ja pelti on liukas. Siinä joko lentoon lähtiessä tai laskeutuessa, ei ole linnulla jalat pitäneet siinä kaltevalla tasolla.

Pahikainen ei tiedä, onko vastaavaa merimerkkiä käytössä muualla, tai onko vastaavanlaista sattunut samassa paikassa aiemmin. 

Tämänhetkisen tiedon mukaan linnut riippuvat edelleen samassa paikassa. Tiedossa ei ole tarkkaan, kauanko ne ovat siellä viruneet.

– Kyllä varmasti useamman viikon. Kyllä ne sen verran näyttivät auringon paahtamilta. 

Ilmoitus tapahtuneesta

Pahikainen sanoo, ettei hän ole erityisen linturakas ihminen, mutta näkymää katsellessa hänestä tuntui vaimonsa puolesta pahalta. 

– Jos on mikään kärpästä isompi luontokappale niin häntä harmittaa. Itse ajattelin enemmän, että mikä tuohon on johtanut, että ehkä enempi sellainen käytännöllinen lähestyminen itsellä tähän.  

Pahikaisen vaimo teki asiasta ilmoituksen Väylävirastolle. Laji on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ympärivuotisesti. Linnun, pesän tai munien häiritseminen ja vahingoittaminen on kiellettyä. Merimetson tappamisesta saa yli 200 euron sakot.

Pahikainen sanoo, ettei merkin korjaaminen vaatisi kummoisia työkaluja. 

– Jos sitä väliä kävisi avartamassa kulmahiomakoneella, niin siinä olisi asia korjattu. Tämä on hyvä esimerkki suunnitteluvirheestä, mikä on erittäin hankala ottaa huomioon. Olisi kiinnostava tietää, onko muualla sattunut vastaavaa. 

Linnut reagoivat yllättävällä tavalla

Väylävirastosta vahvistetaan, että linnuista on tosiaan tullut heille ilmoitus tiistaiaamuna. 

Väyläviraston meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä kommentoi asiaa sähköpostitse. Hän osaa kertoa, ettei tapaus ole ainoa laatuaan. 

– Samankaltainen ongelma havaittiin muutamia vuosia sitten Saaristomerellä. Muutamia merimetsoja oli jäänyt loukkuun tietyn tyyppisten (kuten kuvassa) reunamerkkien rakenteisiin. Rako merkin rakenteessa oli suunniteltu veden poistumiseksi, mutta rakennetta suunniteltaessa ei oltu osattu ennakoida merimetsojen käyttäytymistä. Linnut ilmeisesti liukastuvat merkkien rakenteisiin, ja hätääntyessään liukuvat alas ja jäävät kiinni kuvan osoittamalla tavalla.

Asiaan on puututtu ilmoitettujen tapausten jälkeen merimerkkien rakenne on suunniteltu uudestaan niin, ettei vastaava ole enää mahdollista.

– Lisäksi olemme kartoittaneet vastaavan rakenteiset merimerkit, ja asentaneet niihin stopparit, jotka estävät lintujen kiinnijäämisen.

Kerkelä kirjoittaa, että kartoitus ja muutostyö on tehty jo kaikkialla Suomenlahden, Saaristomeren, Selkämeren ja Ahvenanmaan alueella, ja viimeisimpänä muun muassa Pietarsaaren edustan merimerkit on jo korjattu. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. 

– Ihan pohjoisimpiin merkkeihin kuten Kalajoen edustan merkkiin se on vielä tekemättä. Työ etenee myös koko Pohjanlahden alueelle, jossa vastaavaa ongelmaa ei ole aikaisemmin havaittu. Kaikkiin Pohjanlahdenkin vastaaviin merimerkkeihin asennetaan edellä mainitut stopparit mahdollisimman pikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat