Purra: Hyvinvointialueet "pirullinen työmaa" ja "menoautomaatti"

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) nosti esiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ongelmia, kun eduskunta aloitti hallituksen talousarvioesityksen käsittelyn tiistaina.

Purra sanoi puheenvuorossaan, että edellisen hallituksen tekemä sosiaali- ja terveydenhuollon malli on virheellisesti suunniteltu. Hän moitti erityisesti SDP:tä ja keskustaa.

– On tämä yksi pirullinen työmaa, minkä edellinen hallitus meille soteen avasi. Ylivoimaisesti suurin murheenkryyni myös näin valtiovarainministerin näkökulmasta, Purra sanoi.

Purran mukaan hallitus aikoo niin sanottujen valuvikojen lisäksi selvittää, miten hyvinvointialueita johdetaan.

– Hyvinvointialuemalli on sellainen menoautomaatti, että luultavasti joudumme tekemään napakkoja korjaavia toimia, Purra sanoi.

Purra: Laskutavan muutos hyvä asia

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat pyytäneet EU:lta muutosta siihen, miten EU laskee Suomen julkisen talouden velkaantumista. Jatkossa eläkerahastojen ylijäämiä ei oteta huomioon velkaantumista helpottavana asiana, mikä voi kasvattaa Suomelle EU:sta tulevia säästövaatimuksia.

Purra kommentoi asiaa puheessaan ensi kertaa toteamalla, että muutos on hyvä asia.

– On hyvä, että virkakuntamme on saanut velkakestävyysanalyysin tekniset oletukset kohdalleen Brysselissä, Purra sanoi.

– Emme voi tietenkään lyhentää valtion velkaa eläkesektorin ylijäämillä, vaikka sosiaalidemokraatit näin kuvittelivat, kun liityimme Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Lue myös:

    Uusimmat