Purra MTV Uutisille: Hallitus käy läpi taloustilannetta huomenna – "Kaikki ministerit eivät ole ajan tasalla"

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi MTV Uutisille, että hallitus kokoontuu torstaina käydäkseen läpi taloustilannetta. 

– Kaikki ministerit eivät ole ajan tasalla siitä, kuinka suuri lisäsopeutustarve on. Siksi on hyvä käydä läpi talousluvut koko hallituksen kanssa, jotta kaikki ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden, totesi Riikka Purra MTV Uutisille.

Purra kertoi pari viikkoa sitten MTV:n Uutisextrassa, että lisäsopeutusten tarve on jopa kolme miljardia euroa tällä vaalikaudella. Tämä tulee siis hallituksen jo sovittujen kuuden miljardin euron sopeutustoimien päälle. 

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen arvioi sen jälkeen MTV Uutisille, että kolmen miljardin euron lisäsopeutus ei välttämättä edes riitä.  

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on kutsunut hallituksen huomenna koolle Purran pyynnöstä. Hallitus kokoontuu aamupäivällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. 

Hyvinvointialueiden alijäämä tarkentuu kevään mittaan

Yksi syy lisäsopeutustarpeelle on hyvinvointialueiden alijäämä. Hyvinvointialueiden valtiokonttorille toimittamien tilinpäätösarvioiden mukaan, alueiden viime vuoden alijäämä on 1,35 miljardia euroa. 

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) sanoi MTV Uutisille tämän summan vielä tarkentuvan kevään mittaan, kun hyvinvointialueiden lopulliset tilinpäätökset valmistuvat. 

– Toivon, ettei alijäämä kauheasti tästä kasva, mutta sen näkee varmuudella vasta sitten kun saamme alueiden tilinpäätökset, sanoi Ikonen MTV uutisille eduskuntaan tullessaan. 

Hyvinvointialueiden alijäämä on Ikosen mukaan näin suuri, koska ensimmäiseen vuoteen sisältyy muutoskustannukset, kun toimintoja on tuotu yhteen. 

– Tältä osin osattiin odottaa, että kustannukset ovat alussa astetta suuremmat ja tilanne lähtee sitten tasoittumaan. 

Tavoitteena on, että tarkennetut luvut saadaan hallituksen huhtikuun kehysriiheen mennessä.  

Lue myös:

    Uusimmat