Putin ei kieltäytyisi Bidenin kutsusta, uskoo suomalaistutkija: "Suhteet ovat kireät ja huonot, mutta..."

3:04img
Mitä Yhdysvaltain ja Venäjän tapaamisesta voisi seurata? Tähän vastaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.
Julkaistu 14.04.2021 23:08

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Suomi olisi valmis järjestämään Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien huippukokouksen maiden näin pyytäessä. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu uskoo, että tapaaminen toteutuu ja Suomi on mahdollisten tapaamispaikkojen listalla. 

Valkoisen talo haluaisi tapaamisen onnistuvan jo lähikuukausina. 

Kremlin mukaan tapaamista harkitaan vielä myös neuvottelukumppanin tulevan toiminnan perusteella.

Presidentti Joe Bidenin ehdottaman tapaamisen järjestämisestä – saati paikasta ei kuitenkaan ole vielä sovittu. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu ei usko, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ainakaan kieltäytyisi tapaamisesta. 

– En pidä sitä kauhean todennäköisenä. Venäjälle tällaiset suurvaltatapaamiset ovat tärkeitä, sillä Venäjä on vaalinut suurvalta-identiteettiänsä. Tämänkaltaiset tilaisuudet ovat juuri sellaisia, millä Venäjä haluaisi maailmaa hallita. 

Suomi toivoisi, että mahdollinen tapaaminen tapahtuisi Helsingissä. 

– Lisäarvo Venäjälle ja Yhdysvalloille olisi tässä tapauksessa ehkä se, että asiat on järjestetty hyvin. Mutta ei se keskustelujen sisältöön vaikuttaisi – ne ovat suurvaltojen omia asioita. 

Mahdollisena tapaamispaikkana pidetään Suomen lisäksi ainakin Itävaltaa. Pesu ei vielä osaa arvioida, kuinka todennäköistä on tapaamisen toteutuminen Suomessa. 

– Se jää nähtäväksi. Trumpin ja Putinin kokous täällä, joka Suomen osalta meni hyvin, jätti osalle yhdysvaltalaisista vähän huonon jälkimaun, kun tiedostustilaisuus oli mitä oli. Mutta kun Suomi spekulaatioissa mukana on, niin totta kai mahdollisuudet tähän on. 

Etukäteen on odotettavissa, että keskusteluissa nousisi esiin Ukrainan tilanne. Tutkijan mukaan pöydällä olisi myös Yhdysvaltain ja Venäjän keskinäisiä suhteita. 

– Jännitteiden hallinta on hyvin olennainen kysymys. Suhteet ovat kireät ja huonot, mutta kummallakaan ei ole halua siihen että ne kehittyisivät entistä huonommaksi. Yhdysvalloille tämä on tärkeää, koska he keskittyvät entistä enemmän Aasiaan ja haluavat tähän Euroopan näyttämön vakautta. 

– Kysymyksessä on kaksi maailman suurinta ydinasevaltaa. Näillä kysymyksillä on valtava vaikutus myös globaaliin turvallisuuteen. 

Lue myös: Helsinkiä arvaillaan Bidenin ja Putinin tapaamispaikaksi – myös Itävallassa kuhistaan huippukokouksen mahdollisuudesta

Lue myös: Everstiluutnantti pitää täysin mahdollisena, että Ukrainan ja Venäjän konflikti eskaloituu: "Mikään taho ei ole ilmoittautunut puolustamaan Ukrainaa"

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat