Putin löysi syyn hyökätä Naton lentokentille

Putinin uudet lausunnot Natoa vastaan hyökkäämisestä ovat ristiriitaisia keskenään.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan on "silkkaa hölynpölyä" väittää, että Venäjä hyökkäisi Nato-maata vastaan. Putinin lentosotatukikohdassa pitämästä puheesta kertoo uutistoimisto AP.

Samassa yhteydessä Putin huomautti, että Yhdysvaltain puolustusbudjetti on yli kymmenkertainen Venäjään nähden.

– Sen huomioiden, käymmekö sotaan Natoa vastaan? Se olisi vauhkoamista, Putin sanoi.

Yhdysvalloissa ja länsimaissa on viime kuukausina kasvanut huoli siitä, että Venäjä voisi hyökätä muihinkin Euroopan valtioihin, jos se saavuttaa Ukrainassa riittävästi menestystä.

Pekka Toveri: Venäjällä on Ukrainassa tähtäimessä tietty päivä, jona länttä halutaan näpäyttää.

F-16-hävittäjät Ukrainalle ratkaiseva tekijä

Ristiriitaisesti Putin kuitenkin totesi, että Naton sotilaskentät ovat "laillisia kohteita", jos niissä pidetään Ukrainalle tarkoitettuja F-16-hävittäjiä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maan ilmavoimille on luvattu yhteensä 42 F-16-hävittäjää.

F-16-hävittäjien tehokas käyttäminen vaatii korkealaatuisia lentokenttiä ja pommisuojattuja hangaareja, AP kirjoittaa. 

Tiedossa ei ole, kuinka monta tällaista sotilaskenttää Ukrainalla on. Toisaalta Ukraina on onnistunut suojelemaan tehokkaasti esimerkiksi Himars-raketinheitinjärjestelmiä.

Ukrainan F-16-hävittäjien säilyttäminen Euroopan kentillä voisi ratkaista tämän ongelman, mutta samalla se myös olennaisesti lisäisi Ukrainalle apua antavien maiden sotaan osallistumista.

– F-16-hävittäjät voivat kantaa ydinaseita, ja meidän täytyy ottaa se huomioon, kun suunnittelemme taisteluoperaatioitamme, Putin sanoi.

Samaan hengenvetoon Putin kuitenkin totesi, etteivät F-16-hävittäjät muuta sodan kuvaa. Länsianalyytikot ovat olleet pitkälti samaa mieltä, mutta ammus- ja asepulasta kärsivälle Ukrainalle hävittäjät ovat silti eittämättä tervetullut lisä.

Ukraina voisi käyttää F-16-hävittäjiä esimerkiksi pitkän kantaman ohjusiskujen tekemiseen ja ilmatilansa suojelemiseen.

Viime kesän ja syksyn aikana Ukraina väitti, että sen kesän vastahyökkäyksen epäonnistuminen johtui ilmaylivoiman puutteesta.

Länsimaat ovat löytäneet myös muita syitä, joista voi lukea jutun lopussa olevista linkeistä.

Vaikka Venäjän sotilaskoneetkaan eivät ole kyenneet hallitsemaan mielin määrin Ukrainan taivasta, pystyy se kuitenkin toistuvasti tekemään laajoja ohjushyökkäyksiä, minkä lisäksi taisteluhelikoptereilla arvioidaan olleen merkittävä rooli Ukrainan vastahyökkäyksen pysäyttämisessä.

Vahvistamattomat videot: Näin Venäjän sotilaskone putosi mereen Krimin rannikolla aiemmin tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat