Venäjän käyttämä ohjus oli monikärkiohjus, lähteet kertovat CNN:lle.
Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottajan mukaan Venäjän Ukrainan Dnipron kaupunkiin tekemässä hyökkäyksessä käyttämä ohjus perustuu mannertenväliseen RS-26 Rubezh -ohjukseen, kirjoittaa Ukrainska Pravda.
Presidentti Vladimir Putin sanoi uuden ohjuksen olevan nimeltään "Oreshnik".
Televisioidussa puheessaan Putin väitti, että Oreshnik on nimi, jota Venäjän ohjussotilaat asejärjestelmästä käyttävät. Oreshnik suomentuu joko pähkinäpensaaksi tai pähkinäpuuksi.
Putin kuvaili ohjusta keskipitkän matkan hypersooniseksi ballistiseksi ohjukseksi, jossa ei käytetty ydinkärkiä.
Ukrainalla "ei ole keinoja" torjua Oreshnik-ohjuksia, Putin väitti.
Reutersin haastattelema yhdysvaltalaisviranomainen kuvaili ohjusta aiemmin "kokeelliseksi" keskimatkan ballistiseksi ohjukseksi.
Asevalvonnan ja aseiden leviämisen estämisen keskuksen mukaan keskimatkan ohjusten kantama on 1 000–3 000 kilometriä. Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjän ohjus ammuttiin noin 700 kilometrin päässä kohteestaan.
Ukrainan ilmavoimat väittivät torstaiaamuna, että kyse olisi ollut mannertenvälisestä ohjuksesta. Presidentti Volodymyr Zelenskyin tiedotti illalla, että kyse oli "uudesta ballistisesta ohjuksesta". Aiemmin hän sanoi ohjuksen lentokorkeuden ja -nopeuden viitanneen mannertenväliseen ohjukseen.
CNN:n ja Reutersin viranomaislähteiden mukaan hyökkäyksessä käytetty ohjus ei ollut mannertenvälinen ohjus. Reutersin haastattelemien nimettömien länsiviranomaisten mukaan arvio on alustava ja se voi muuttua.
Oreshnik-ohjuksesta ei löydy julkisista lähteistä teknisiä tietoja.
Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Yhdysvallat varoitti Ukrainaa ja läheisiä liittolaisia äskettäin Venäjän saattavan laukaista "kokeellisen" keskimatkan ballistisen ohjuksen, Reuters kirjoittaa. Venäjällä on todennäköisesti vain muutamia tämäntyyppisiä ohjuksia, yhdysvaltalaisviranomainen lisäsi.
Venäjä myös kertoi Yhdysvalloille ennakkoon aikomuksestaan hyökätä kokeellisella keskipitkän kantaman ballistisella ohjuksella Ukrainan Dnipron kaupunkiin, sanoi yhdysvaltainen viranomainen uutistoimisto Reutersille.
CNN: Monikärkiohjus
Venäjän käyttämä ohjus oli monikärkiohjus, sanovat länsiviranomaiset yhdysvaltalaismedia CNN:lle.
Oslon yliopiston tutkijan Fabian Hoffmanin mukaan tämä seikka on ohjuksen kantamaa tärkeämpi asia, koska monikärkiohjuksia käytetään "yksinomaan" ydinkärkien kuljettamiseen. Venäjän käyttämässä ohjuksessa ei kuitenkaan käytetty ydinkärkeä.
Monikärkiohjukset ovat nimensä mukaisesti ohjuksia, joissa on useita taistelukärkiä.
– Taistelukärkien koon pienennettyä tarkkuuden kasvamisen myötä on niitä alkanut mahtua isoon raketin nokkaan enemmän, sanoo Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg MTV Uutisille.
– Teknologia on kehittynyt siten, että useita taistelukärkiä voidaan mannertenväliseltä ballistiselta radalta ohjata eri maaleihin. Jatkokehityksen jatkokehitys on ollut se, että mukana voi olla myös valetaistelukärkiä, hän jatkaa.
Monikärkiohjuksia on erittäin vaikea torjua, Linderg sanoo.
Venäjällä on jo ennestään runsaasti erilaisia mannertenvälisiä ohjuksia ja myös monikärkiohjuksia, joiden lähtökohtaisesti katsotaan olevan suunniteltu ydinkärkien kuljetusta varten.
Lue myös:
USA:lta uusi asepäätös, jolla voi olla Atacms-ohjuksia "suurempi vaikutus" Ukrainassa
Venäjän epäillystä mannertenvälisestä ohjushyökkäyksestä leviää vahvistamattomia videoita – näin kuvia arvioi Jarmo Lindberg
Medvedev uhkailee kolmannella maailmansodalla ensimmäisen Atacms-iskun jälkeen
Kommentti: Trumpin pakottama rauha voi olla Ukrainan etu – ja Euroopalle salaa helpotus
Kommentti: Kolme avointa kysymystä Atacms-ohjuksista ratkaisevat Putinin päänsäryn rajuuden
Juttua päivitetty 21.11.2024 kello 23.47: Juttua päivitetty Pentagonin tiedottajan lausunnolla ohjuksesta ja CNN:n tiedolla, jonka mukaan kyse oli monikärkiohjuksesta.
Oikaisu 22.11.2024 kello 20.21: Jutussa luki "Ukrainan ilmavoimat väittivät tiistaiaamuna, että kyse olisi ollut mannertenvälisestä ohjuksesta". Väite esitettiin torstaiaamuna.