USA:lta uusi asepäätös, jolla voi olla Atacms-ohjuksia "suurempi vaikutus" Ukrainassa

Pentagon uskoo, että miinojen toimittaminen on yksi hyödyllisimmistä toimista, joita Bidenin hallinto voi tehdä auttaakseen hidastamaan Venäjän hyökkäystä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on antanut luvan toimittaa Ukrainalle jalkaväkimiinoja, kertovat yhdysvaltalaiset virkamieslähteet useille medioille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Washington Post.

Sota-asiantuntijat pitävät kritisoituakin päätöstä merkittävänä.

– En olisi yllättynyt, jos tällä päätöksellä on suurempi vaikutus taistelukentällä kuin Atacms-ohjuspolitiikan muutoksella, kirjoittaa Foreign Policy Research Instituten vanhempi tutkija, sota-asiantuntija Rob Lee viestipalvelu X:ssä.

Australian armeijan kenraalimajuri Mick Ryan puolestaan vastasi Leen julkaisuun toteamalla, että "luulen, että voit olla oikeassa".

Vaikka miinojen merkityksestä Ukrainassa käytävän sodan aikana ei ole puhuttu likikään yhtä paljon kuin esimerkiksi droneista tai länsimaiden antamista kalliista sotakoneista, on niillä ollut valtava merkitys taisteluiden kulkuun.

Esimerkiksi Ukrainan kesän 2023 suuren vastahyökkäyksen epäonnistumisessa Venäjän erittäin raskailla miinoituksilla oli merkittävä rooli. 

Miinasulutteet usein pysäyttivät Ukrainan mekanisoidut hyökkäykset, jonka jälkeen tykistö ja muu kalusto pystyi tulittamaan paikallaan olevia maaleja.

Venäjän oma eteneminen puolestaan nopeutui "linnoituskaupunki" Vuhledarin ympäristössä syksyllä sen jälkeen, kun Kremlin sotilaat pääsivät Ukrainan tiiviimpien miinoitteiden ohi. Aikaisemmin Ukrainan miinoitteilla oli alueella keskeinen rooli sen torjuessa Venäjän suuria panssarihyökkäyksiä alueilla.

USA syvästi huolissaan Venäjän etenemisestä

Virkamieslähteiden mukaan Bidenin hallinto on syvästi huolissaan Venäjän viime viikkojen hyökkäyksistä Ukrainan etulinjoja vastaan ja näkee kiireellisen tarpeen hillitä etenemistä.

Pentagon puolestaan uskoo, että miinojen toimittaminen on yksi hyödyllisimmistä toimista, joita Bidenin hallinto voi tehdä auttaakseen hidastamaan Venäjän hyökkäystä.

Washington Postin lähteiden mukaan miinojen käyttö rajoitettaisiin Ukrainan alueelle, ja niiden käytön odotetaan keskittyvän Ukrainan itäosiin, jossa Venäjä on edennyt hitaasti, mutta tasaisesti koko kuluvan vuoden ajan.

Syksyn aikana Venäjän etenemistahti on kiihtynyt ja esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat arvioineet, ettei sota ole enää pattitilanteessa.

Yhden virkamiehen mukaan Ukrainalle toimitettavat jalkaväkimiinat olisivat väliaikaista laatua eli ne joko räjähtävät ajan myötä itsekseen tai muuttuvat toimimattomiksi akkujen tyhjettyä. 

Viranomaisen mukaan ukrainalaiset päättäjät ovat myös sitoutuneet olemaan sijoittamatta miinoja tiheästi asutetuille alueille.

Asevalvonnan asiantuntijoiden mukaan myös tämänkaltaiset ei-pysyvät miinat muodostavat turvallisuusriskin.

ICBL: Päätös pyörrettävä

Kansainvälinen maamiinojen kieltämistä ajava järjestö ICBL tuomitsi Yhdysvaltain päätöksen. 

Järjestö sanoi uutistoimisto AFP:lle tekevänsä töitä, jotta Yhdysvallat pyörtäisi päätöksen. ICBL haluaa myös Ukrainan ilmaisevan selvästi, että se ei aio ottaa miinoja vastaan.

Reilusti toistasataa maata on allekirjoittanut jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen, koska miinojen katsotaan aiheuttavan pysyvää haittaa siviileille. Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole allekirjoittajien joukossa, mutta Ukraina on.

Vuonna 2022 Biden elvytti presidentti Barack Obaman aikakauden käytännön, joka kielsi Yhdysvaltain jalkaväkimiinojen toimituksen ja käytön Korean niemimaan ulkopuolella. Biden on aiemmin ollut haluton toimittamaan miinoja Ukrainalle.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov syytti keskiviikkona Yhdysvaltojen hallintoa Ukrainan sodan pitkittämisestä. 

Peskov todennäköisesti viittasi kommentillaan niin jalkaväkimiinoihin kuin sunnuntain uutisiin siitä, että Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle luvan käyttää pitkän kantaman yhdysvaltalaisaseita iskuihin Venäjän maaperälle.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat