Venäjän presidentti esitelmöi ummet ja lammet historiasta, eikä joutunut vastaamaan yhteenkään tiukkaan kysymykseen.
Tylsä haastattelu, josta tuskin koitui suurempaa vahinkoa, arvioi tutkijatohtori Pekka Kallioniemi.
Pelin henki oli selvä alusta asti yhdysvaltalaisen Tucker Carlsonin haastatellessa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.
– Onko tämä talkshow vai vakava keskustelu, Putin tokaisi.
Sitten hän pyysi "puoli minuuttia tai minuutin" aikaa selvittääkseen "hieman" Ukrainan tilanteen historiallista taustaa. Seurasi noin puolen tunnin yksipuhelu, joka alkoi 800-luvulta.
Lue myös: Venäjällä hehkutetaan kohuhaastattelua Putinin voittona – propagandan alta löytyy viesti lännelle
Putin-haastattelu julkaistiin varhain perjantaina Suomen aikaa juontajan omalla Tucker Carlson Network -alustalla. Myös Kreml julkaisi haastattelun tuoreeltaan, mikä vahvisti käsitystä, että kaikki oli mennyt Venäjän käsikirjoituksen mukaan.
– Putinhan välillä jopa suoranaisesti loukkasi Carlsonia vihjaamalla tämän pyrkimisestä aikoinaan CIA:han ja siitä, ettei Carlson ole oikeastaan journalisti vaan viihdyttäjä, tutkijatohtori Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta huomioi.
Katso: Outo hetki herätti huomion Putin-haastattelussa: "Mitä on meneillään?"
Venäjän vaikuttamista seuranneen Kallioniemen mukaan kohtaaminen oli täysin odotusten mukainen.
– Kuvailisin tätä äärimmäisen tylsäksi haastatteluksi -- ei tätä varmaan moni keskivertokatsoja jaksa edes kokonaan katsoa, Kallioniemi epäilee.
Ukrainan ja sitä tukevien länsimaiden asialle kyseenalainen haastattelu tuskin teki lopulta paljoakaan vahinkoa, Kallioniemi arvioi.
Toisen maailmasodan syntyhistoria uusiksi
Fox Newsilta taannoin potkut saanut Carlson kysyi Putinilta, onko olemassa tilannetta, jossa Venäjä lähettäisi joukkojaan Puolaan. Putin sanoi, että näin tapahtuisi vain, jos Puola hyökkäisi Venäjälle.
– Meillä ei ole kiinnostusta Puolaan, Latviaan tai mihinkään muualle. Miksi tekisimme niin? Meillä ei yksinkertaisesti ole kiinnostusta, Putin sanoi ja kuvaili asiaa uhkakuvien lietsomiseksi.
Lue myös: Kreml kertoo, miksi Putin antoi haastattelun Tucker Carlsonille
Vakuutuksilta vei tosin pohjaa pois se, että Putin väitti aikoinaan samaa myös Ukrainan suhteen.
Lisäksi Putin kirjoitti haastattelussa historiaa uusiksi väittämällä, että Puola aiheutti osaltaan toisen maailmansodan syttymisen. Maa kun ei Putinin mukaan joustanut Saksan Adolf Hitlerin vaatimuksien edessä, jolloin Hitlerille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Puolaan.
Sota Ukrainassa puolestaan jatkuu, koska länsi lähettää aseita, mutta Venäjää ei voi voittaa, Putin linjasi.
Vangittu yhdysvaltalaistoimittaja nousi esille
Carlson kysyi Putinilta myös Venäjällä vangittuna olevan ja vakoilusta syytetyn Wall Street Journalin toimittajan Evan Gershkovichin mahdollisesta luovuttamisesta Yhdysvaltoihin.
Presidentti piti kiinni ajatuksesta, jonka mukaan Gershkovich on vakooja, mutta jätti portin raolleen mahdolliselle vankienvaihdolle. Hänen mukaansa asiasta käydään keskusteluita.
– Uskon, että sopimukseen voidaan päästä, Putin sanoi.
Kysymyksiä Venäjän sotarikoksista, siepatuista ukrainalaislapsista tai vangituista venäläisistä oppositiopoliitikoista ei sen sijaan kuultu. Kallioniemen mukaan se olisikin ollut liian suuri täyskäännös Carlsonilta, joka on johdonmukaisesti puolustellut Venäjän toimia ja levittänyt salaliittoteorioita muun muassa salaisista bioaselaboratorioista Ukrainassa.
Lue myös: Putin kiistellyssä haastattelussa: Venäjällä ei ole kiinnostusta hyökätä Puolaan tai Latviaan
Putinille haastattelu sen sijaan tarjosi näkyvyyttä, joka oli Kallioniemen mukaan suunnattu paljon myös kotiyleisölle.
– Se oli semmoista venäläisen identiteetin vahvistamista sekä Venäjällä että ulkomailla asuville venäläisille, Kallioniemi arvioi.
Koko haastatteluepisodissa saattoi lopulta olla yllättävintä se, että Carlsonin ja Putinin välissä ollut pöytä oli niin pieni.