Putinin haastaja jäämässä ulos Venäjän presidentinvaaleista

Venäjän presidentinvaaleihin pyrkivä oppositiopoliitikko ja sotakriitikko ei todennäköisesti pääse edes ehdolle.

Oppositiopoliitikko ja sotakriitikko Boris Nadezhdin sanoi Reutersin mukaan maanantaina, että Venäjän keskusvaalilautakunta oli mitätöinyt 15 prosenttia allekirjoituksista, joita Nadezhdin oli kerännyt kannattajiltaan.

Jos luku varmistuu, se on kolme kertaa suurempi kuin sallittu virheprosentti, mikä antaisi vaalilautakunnalle perusteen olla päästämättä Nadezhdinia ehdolle maaliskuun presidentinvaaleissa.

Nadezhdin onnistui keräämään vaaditut yli 100 000 allekirjoitusta ehdolle asettumiseen ja toimitti ne viime viikolla keskusvaalilautakunnalle.

Perjantaina lautakunta ilmoitti, että alustavan tarkistuksen perusteella osa Nadezhdinin kannattajakortin allekirjoittaneista oli kuolleita ihmisiä.

Ehdolle pääsemistä pidetty epätodennäköisenä

Keskenään riitaisa oppositio on asettunut hämmästyttävän yksimielisesti Nadezhdin tueksi, ja suosio on yllättänyt jopa Kremlin.

Nadezhdin on julkisesti kritisoinut sekä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa että Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Moni muu on päätynyt vankilaan samankaltaisista puheista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan Nadezhdin on Kremlin näkökulmasta päässyt liian pitkälle.

Lassila uskoo, että oppositiohahmo painostetaan ja häiritään ulos politiikasta, ja tukeaan osoittaneet allekirjoittajat ja taloudelliset tukijat tullaan käymään tarkasti läpi.

– Kun pöly laskeutuu, alkaa todennäköisesti armoton kosto.

Nadezhdinin ehdokkuutta pidetään hyvin epätodennäköisenä. Putin tulee mitä todennäköisimmin jatkamaan Venäjän presidenttinä maaliskuun näytösvaalien jälkeen.

Vuonna 2020 tehdyn perustuslain muutoksen myötä Putin voi pysyä vallan kahvassa aina vuoteen 2036 saakka.

Lue myös:

    Uusimmat