Sotaa kritisoivan Boris "likasanko" Nadezhdin menestys on Kremlin vahinko: "Kun pöly laskeutuu, alkaa kosto"

Sotaa kritisoineen oppositiopoliitikon kampanjamenestys on Kremlin vahinko, jota se tuskin sallii tapahtuvan uudelleen.

Venäjän presidentinvaaleihin pyrkivä oppositiopoliitikko Boris Nadezhdin on kerännyt vaaditut yli 100 000 allekirjoitusta ehdolle asettumiseen ja toimittanut ne Venäjän keskusvaalilautakunnalle.

Venäjän hyökkäyssotaa kritisoineen Nadezhdinin suosio on epäilemättä yllättänyt Kremlin – hänen päästämisensä edes näin pitkälle kampanjassa uskotaan olleen vahinko.

– Tässä on selkeästi tapahtunut työtapaturma, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

– Tilanne on mennyt jo niin pitkälle, etten usko Kremlin vielä tietävän tarkasti, mitä pitäisi tehdä.

Liberaalin irvikuva

Oikeistoliberaali Nadezhdin on vaikuttanut Venäjän politiikassa jo 1990-luvulta asti. Viime vuosina hänelle on langennut rooli olla varoittava esimerkki talousliberaalista.

– Hän on sanonut suostuneensa olemaan likasanko valtiollisten kanavien tv-lähetyksissä, joissa muut ovat häntä mollanneet. Hänestä on pyritty tekemään liberaalin irvikuva, joka edustaa ryöstökapitalismia, Lassila kuvailee.

Kremlissä on saattanut olla liian suuri luotto siihen, ettei vanhan liberaalin leiman saanut, karismaton Nadezhdin ei onnistuisi keräämään tarvittavaa määrää allekirjoituksia.

– Hänelle oli varattu eräänlainen kiintiöliberaalin rooli ja kampanjan uskottiin lässähtävän, Lassila arvelee.

Nadezhdinin kampanja on kuitenkin kaikkea muuta kuin lässähtänyt.

Yleensä keskenään riitainen oppositio on asettunut hämmästyttävän yksimielisesti hänen tuekseen, ja allekirjoitukset on saatu kasaan mahdollisista seuraamuksista huolimatta.

Tänään keskiviikkona Nadezhdin kiitteli kannattajiaan viedessään asiakirjoja vaalilautakunnalle Moskovaan.

– Haluan sanoa valtavan suuren kiitoksen niille kymmenille tuhansille ihmisille, jotka lahjoittivat vaalitilimme. Koskaan aiemmin Venäjän historiassa presidenttiehdokkaan kampanjaa eivät ole täysin rahoittaneet tavalliset ihmiset, Nadezhin sanoi keskiviikkona.

Nadezhdin on julkisesti kritisoinut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja suoraan presidentti Vladimir Putinia itseään.

– Liityn vaaleihin avoimena vastustajana nykyisen presidentin politiikalle. Putin teki kohtalokkaan virheen aloittaessaan erikoisoperaation, Nadezhdin kirjoitti lokakuussa.

Samat sanat hän toisti myös keskiviikkona. Moni muu on päätynyt vankilaan samankaltaisista puheista.

Tässä mielessä Nadezhdinin kampanja on jo tässä vaiheessa ennennäkemätön.

– [Kremlin näkökulmasta] tilanne on päässyt jo liian pitkälle, koska tämä on tuonut esiin sen, että yhteiskunnasta löytyy vastustusta sodalle ja Putinille, Lassila sanoo.

"Putinin arvovalta murenisi hyvin nopeasti"

Nadezhdinin ehdokkuus ei ole vielä mitenkään varmaa, se on pikemminkin hyvin epätodennäköistä. Keskusvaalilautakunta tarkistaa hakemuksen ja tekee päätöksen siitä, voiko hän asettua ehdolle.

Todennäköisimmin vaalilautakunta ilmoittaa, etteivät Nadezhdinin keräämät allekirjoitukset ole sen mielestä aitoja. Näin on toimittu jo monta kertaa aiemmissa vaaleissa. 

Lassilan mukaan olisi ihme, jos Nadezhdin päästettäisiin ehdolle. Vaikka Kreml tällaisen virheen tekisi, se todennäköisesti tukahduttaisi sen nopeasti sabotoimalla kampanjaa painostuksella ja häirinnällä.

Nadezhdin on liian suuri riski Putinille.

Kuvitellussa tilanteessa, jossa Nadezhdin päästettäisiin vapaasti kampanjoimaan, Lassila uskoo hänen voivan haastaa Putinin niin, ettei tämä saisi vaalien ensimmäisellä kierroksella vaadittua 50 prosenttia.

– Putinin arvovalta murenisi hyvin nopeasti. Se saisi aikaan laajamittaisemman poliittisen ilmiön, jota ei voitaisi [Kremlissä] missään tapauksessa hyväksyä.

Kampanjan seuraamukset voivat olla kovat

Vaikka vaalilautakunta päättäisi Nadezhdinin ehdokashaaveet tähän, seuraamuksitta hän ei todennäköisesti selviä.

Lassila uskoo, että oppositiohahmo painostetaan ja häiritään ulos politiikasta. Myös Nadezhdinille tukeaan osoittaneet allekirjoittajat ja taloudelliset tukijat tullaan käymään tarkasti läpi.

– Kun pöly laskeutuu, alkaa todennäköisesti armoton kosto.

Jos mitään yllättävää ei tapahdu, Venäjän presidentinvaalien tulos maaliskuussa on ennalta selvä. Vuonna 2020 tehdyn perustuslain muutoksen myötä Putin voi pysyä vallassa aina vuoteen 2036 saakka.

Maa menee jatkuvasti autoritaarisempaan ja totalitaarisempaan suuntaan, eikä riskejä toisinajattelevien ehdokkaiden kanssa oteta.

Taustalla voi kuitenkin kuohua.

– Olen pessimistinen, että tämä päättyisi hyvin. Mutta laajempaa kuvaa ajatellen tämä osoittaa, että Venäjällä on muutoshalua ja laajaa tympääntyneisyyttä nykyiseen tilanteeseen.

Katso myös: Pekka Toveri näkee Hitlerin natsi-Saksassa opetuksen, joka tulee muistaa Putinin sotiessa Ukrainaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat