NY Times: Venäjä ostaa Pohjois-Korealta miljoonia ammuksia tykistölleen – "Viestii aseteollisuuden massiivisesta epäonnistumisesta"

Venäläinen tykki Donetskin alueella kesäkuussa.
Venäläinen tykki Donetskin alueella kesäkuussa.AOP
Julkaistu 06.09.2022 10:06
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Venäjä ostaa Pohjois-Korealta miljoonia ammuksia tykkeihin ja raketinheittimiin, uutisoi amerikkalaislehti New York Times (NYT) yhdysvaltaistiedustelun tietoihin vedoten.

Moskovan ostokset Pohjois-Koreasta kertovat Yhdysvaltain mukaan siitä, että länsimaiden pakotteet ovat vakavasti heikentäneet Venäjän toimitusketjuja.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta Ukrainan sodan aikana, kun Venäjä ostaa sotatarvikkeita maansa ulkopuolelta. Kesällä Kremlin kerrottiin hankkineen sotilaslennokkeja Iranista.

Julkisessa tiedossa ei ole, kuinka paljon ammuksia Venäjä on Pohjois-Korealta tarkalleen ottaen ostanut tai ostamassa. NYT ei myöskään pystynyt vahvistamaan kauppaa.

– Kremlin tulisi olla huolissaan, että he joutuvat ostamaan yhtään mitään Pohjois-Koreasta, arvioi Mason Clark Institute for the Study of Warista NYT:lle.

Asiantuntija: Putin ei halua tai kykene käynnistämään sotataloutta

Energian nousseet hinnat ovat pitäneet huolen siitä, että länsimaiden pakotteet eivät ole ainakaan vielä murskanneet Venäjän taloutta, kirjoittaa NYT.

Sen sijaan Venäjän kykyyn korvata Ukrainassa kärsimänsä kalustotappiot pakotteilla on merkittävä vaikutus, arvioivat yhdysvaltalaisviranomaiset NYT:n mukaan.

Käytännössä pakotteet estävät Venäjää ostamasta moderneja aseita monista valtioista, minkä lisäksi kauppasuhteiden kylmeneminen estää venäläisyrityksiä valmistamasta tiettyjä aseita, koska se ei saa vaadittuja osia.

Lue myös: Putin läksytti julkisesti sotilaitaan ja Shoigun puolustustusministeriötä

American Enterprise Instituten sotilasasiantuntija Frederick W. Kagan kuitenkin muistuttaa NYT:lle, etteivät Pohjois-Korean valmistamat 152-milliset tykinammukset tai tarjolla olevat raketit suinkaan edusta huipputeknologiaa.

– Ainoa syy, miksi Kreml ostaisi tykistöammuksia tai raketteja Pohjois-Koreasta tai mistään muualtakaan on, ettei (presidentti Vladimir) Putin halua tai kykene panna talouttaan työskentelemään sodan eteen, Kagan sanoo.

Venäjällä on kesän aikana otettu käyttöön useita lakeja, jotka käynnistelevät sotataloutta. Esimerkiksi tietyillä aloilla lomia voidaan perua, eikä valtion tilauksesta voi kieltäytyä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:35img

Videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin Ukrainan julkaisemalla videolla.

"Viestii massiivisesta epäonnistumisesta"

Kesäkuussa Ukraina arvioi Venäjän ampuvan päivittäin tykeillä ja raketinheittimillä 50 000 ammusta.

Heinäkuussa Venäjän tuntija ja sotaekspertti Pavel Luzin arvioi riippumattolle venäläismedialle Novaja gazetalle, että "jos Venäjä jatkaa tykistöllä ampumista tällä tahdilla, niin vuoden loppuun mennessä heillä tulee olemaan ammuspula. Neuvostoliiton aikaiset varastot eivät ole pohjattomia".

Sittemmin Ukraina on erityisesti Yhdysvaltain lahjoittamilla HIMARS-raketinheittimillä pyrkinyt iskemään nimenomaan ammusvarastoja vastaan.

Jos Venäjä nyt yrittää kaapia lisää ammuksia Pohjois-Koreasta, on syy selvä.

– Tämä erittäin todennäköisesti viestii Venäjän aseteollisuuden massiivisesta epäonnistumisesta, jolla on todennäköisesti syvät juuret ja erittäin vakavia seurauksia Venäjän asevoimille, sotilasasiantuntija Kagan katsoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Lue myös: Brittitiedustelu: Venäjän sotatoimien painopiste säilynee Donbassissa: Tarkoituksena todennäköisesti vallata koko Donetskin alue

NYT:n mukaan Venäjä on toivonut, että Kiina myisi sille aseita, mutta ainakaan vielä näin ei ole käynyt. Sen sijaan Kiina on ollut innokas ostamaan venäläistä öljyä Kremlin alennusmyynnistä.

Venäjän ja Pohjois-Korean välinen asekauppa olisi YK:n päätöslauselman vastainen, NYT kirjoittaa.

Lue myös: Ukraina selittelee hyökkäyksensä hitautta – suomalaisasiantuntijaa epäilyttää: "Viestinnän tyyli muuttui todella nopeasti"

0:57img

Ukrainan vastahyökkäys etenee, mutta nopeaa ratkaisua ei ehkä nähdä.

Lue myös: ISW: Ukraina edennyt todistetusti etelässä – "Venäläisiltä sotakirjeenvaihtajilta alkaa tulla realistisempia kommentteja"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota