Helsingin huumepoliisin päällikköön liittyvä rikosepäilyvyyhti on paisunut paisumistaan kuluneen vuoden aikana.
Ensimmäiset epäselvyydet tulivat julki viime vuoden syyskuussa ja parin kuukauden kuluttua tästä Aarnio otettiin kiinni ja vangittiin. Sen jälkeen rikosepäilyt ovat seuranneet toisiaan.
Tässä keskeisimmät tapahtumat tähän mennessä.
Syyskuu 2013
Helsingin Sanomat haastattelee Saaraksi nimettyä prostituoitua, joka kertoo olleensa tiiviissä yhteistyössä Aarnion kanssa. Saaran mukaan Aarnio auttoi häntä pyörittämään toimintaansa ja kaksikko piti muutenkin tiiviisti yhteyttä toisiinsa.
5.9. Helsingin Sanomat kertoi, että Aarnion toiminnasta on aloitettu virkarikostutkinta.
Marraskuu 2013
Aarnio otetaan kiinni 12.11. Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta kertoo, että Aarniota epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.
Tutkinnanjohdon tiedotustilaisuudessa kuitenkin selviää, etteivät epäilyt liity Saaran kertomuksiin, vaan epäselvyyksiin Aarnion roolista seurantalaitteita valmistavassa Trevoc-yhtiössä. Aarnio hyllytetään virastaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Marraskuun aikana Aarnio ja tämän vaimo sekä entinen Trevoc-pomo vangitaan. Selviää, että poliisi epäilee Aarnion saaneen etuuksia yksityisestä Trevoc-yhtiöstä ja olleen näin esteellinen päättämään seurantalaitteiden hankinnasta Helsingin poliisiin.
Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Helsingin huumepoliisia on valvottu huonosti tai ei ollenkaan. Lehden mukaan epäselvyyksiä on erityisesti tiedonantajien käytössä ja siitä raportoinnissa. Lähteet epäilevät, että tiedottajina toimineiden rikollisten rikoksia on katsottu läpi sormien.
Sisäministeri Päivi Räsänen hermostuu kuullessaan epäillystä valvonnan heikkoudesta. Hän vaatii tietolähteiden käytöstä selvityksen ja kyseenalaistaa jopa poliisiylijohtaja Mikko Paateron valmiudet jatkaa tehtävässään. Keskustelujen jälkeen Räsänen antaa tukensa Paateron jatkolle.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kuun lopulla Aarnion vaimo päästetään vapaaksi, mutta Aarnion vangitsemista jatketaan. Syyttäjän mukaan näyttö on vahvistunut entisestään: Aarnio puolestaan kiistää kaikki epäilyt. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi on asetettu ilmaisukieltoon, joten tiedotus asiassa jatkuu syyttäjävetoisesti.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Joulukuu 2013
Joulukuussa epäilyksen alle joutuu Aarnion talohanke Porvoossa. Syyttäjän mukaan on epäselvää, mistä Aarnio on saanut rahat talon rakentamiseen. Epäselvää rahaa on tutkinnanjohtaja Haaviston mukaan noin 200 000 euron arvosta.
Puolustuksen mukaan talohanke ja Trevociin liittyvä tutkinta eivät liity millään tavalla toisiinsa. Asianajaja Leppiniemi ihmettelee suuresti Haaviston avointa tiedotuslinjaa asiassa, sillä Aarnio ei ilmaisukiellon takia voi puolustautua kunnolla.
Joulukuun 13. päivänä jysähtää pommi. Aarniota epäillään myös huumausainerikoksista. MTV Uutisten samana päivänä saamien tietojen mukaan epäillyt törkeät huumausainerikokset liittyvät niin sanottuun tynnyrijuttuun, jossa Hollannista tuotiin Suomeen yli 800 kiloa hasista.
Joulukuun lopussa selviää, että Aarnion rikoskumppaniksi huumejutussa epäilty rikollispomo on otettu kiinni Hollannissa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan United Brotherhood -järjestön johtoon kuuluva mies saatiin kiinni ennen joulua. Hänetkin vangitaan.
Tammikuu 2014
Tammikuun puolivälissä tynnyrijutussa tuomitut vaativat asian käsittelyä uudelleen. Vyyhdessä tuomittiin viisi ihmistä pitkiin rangaistuksiin ja heidän mukaansa kevyellä näytöllä. Tuomittujen puolustuksen mielestä se, että Aarniota ja United Brotherhood -pomoa epäillään tynnyrijutussa, panee tapahtumat täysin uuteen valoon.
Samana päivänä selviää, että keskusrikospoliisi epäilee Aarniota niin sanotuksi Pasilan mieheksi. Krp:n ja Helsingin huumepoliisin yhteisessä huumetynnyritutkinnassa selviteltiin nimettömäksi jääneen "Pasilan miehen" tekemisiä, sillä hänen epäiltiin osallistuneen huumebisneksen järjestelyyn. Prepaid-liittymistä soitetut puhelut paikantuivat usein Pasilan seudulle, eli lähelle Aarnion työpaikkaa Helsingin poliisilaitosta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Helmikuu 2014
Neljä Aarnion alaista Helsingin huumepoliisista otetaan kiinni. Heitä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Yksi heistä vangitaan hetkeksi, kolme muuta päästetään vapaaksi. Epäilyt liittyvät salaisten pakkokeinojen käyttämiseen.
Ystävänpäivänä Helsingin käräjäoikeus katsoo, että krp:llä ei ollut oikeita perusteita tehdä kotietsintää Helsingin huumepoliisin rikostarkastajan Petri Rainialan työhuoneeseen. Rainiala vei itse asian käräjäoikeuden punnittavaksi. Oikeuden mukaan se, että Rainiala oli keskustellut Aarnion puolison kanssa kiinniottoa seuranneena päivänä, ei ollut peruste etsinnälle. Myöhemmin Helsingin hovioikeus tulkitsi etsinnän lailliseksi.
Helmikuussa myös keskustelu Helsingin huumepoliisin ja krp:n huonoista väleistä saa lisää vauhtia. Aarnio-tutkinnan kerrotaan kiristäneen tilannetta entisestään. Poliisikomentaja Jukka Riikonen kuitenkin yrittää hillitä keskustelua sanomalla, etteivät yksiköiden välit ole niin tulehtuneet kuin julkisuudessa on kerrottu. Hänen mielestään kyse on ennemminkin muutamien henkilöiden keskinäisestä skismasta.
Ensimmäisessä MTV Uutisten Vinkkimiehet-jaksossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja Tutkiva45-ryhmän toimittaja Pekka Lehtinen puivat poliisien keskinäisiä kähinöitä.
11:59
Maaliskuu 2014
Maaliskuussa Aarnio vaatii Helsingin käräjäoikeudessa jälleen vapauttamistaan, mutta oikeus katsoo, että Aarnio saattaisi edelleen sotkea tutkintaa. Syyttäjän ja puolustuksen eripura tiedotuslinjasta on jälleen selvästi näkyvissä käräjäoikeuden käytävillä käsittelyn jälkeen. Välien kireys on jo täysin poikkeuksellista.
Seuraavalla viikolla kerrotaan välien kiristymisestä toisaalla. MTV Uutisten haastattelema huumepoliisi kertoo, että Helsingin huumepoliisin ja keskusrikospoliisin välit ovat jäätävät. Nimettömänä pysyttelevä, pääkaupunkiseudun ulkopuolella työskentelevä poliisi syyttää krp:n pääosaston tiettyä ryhmää jopa henkisestä kiusaamisesta. Poliisin mukaan ryhmä suhtautuu vihamielisesti paitsi Helsingin huumepoliisiin, myös kaikkiin sellaisiin yksiköihin, jotka se määrittelee "RHU-positiivisiksi".
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Seuraavan aamun Huomenta Suomessa poliisiylijohtaja Mikko Paatero kuittaa huumepoliisin väitteet tulehtuneista väleistä "vanhojen kaiveluna". Hänen mukaansa sekä Helsingin huumepoliisissa että krp:ssä on yksilöitä, jotka eivät välttämättä tule toimeen, mutta mistään laajamittaisesta vihanpidosta ei ole kyse. Hänen mielestään keskustelun seuraaminen on surullista, sillä suurta yleisöä ei kiinnosta, kuka rikokset ratkaisee.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Huhtikuu 2014
Huhtikuussa Aarnion omaisuutta määrätään vakuustakavarikkoon huikeilla summilla: ensin 600 000 euron, sitten 1,3 miljoonan euron edestä. Se ei tarkoita, että Aarniolta olisi saatu takavarikoitua liki kaksi miljoonaa euroa, vaan sitä, että se on sallittua tuohon rajaan asti, jos omaisuutta löytyisi. Tutkinnanjohto ei halunnut avata, miten juuri tähän summaan päädyttiin.
Huhtikuussa Aarnion vangitsemista käsittelevään istuntoon päästetään media kuvaamaan. Vaitonainen Aarnio näyttää hyvinvoivalta, mutta vaikuttaa harmaantuneen pitkän tutkintavankeutensa aikana.
0:50
Aarnio-jutun käänteet puhuttavat tuttuun tapaan myös Vinkkimiehiä.
9:55
Toukokuu 2014
Yksi Aarnio-vyyhden kiinnostavimmista käänteistä koetaan toukokuussa. Iltalehti kertoo, että Aarnion talonrakennustyömaalta Porvoosta on löytynyt suuri rahakätkö. Aarnion naapurit kertovat lehdelle, että tontilla on ollut etsintätöissä kymmeniä poliiseja sekä poliisikoiria.
Myöhemmin päivällä tutkinnanjohto vahvistaa, että tutkinnassa on löytynyt huomattava summa käteistä. Sen tarkempaa tietoa ei tässä vaiheessa heru.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kuun lopulla Helsingin käräjäoikeus antaa jälleen lisäaikaa syytteennostoon ja määrää Aarnion pidettäväksi vangittuna. Tässä vaiheessa Aarnio on hakenut kahdeksan kertaa vapaaksi.
Kesäkuu 2014
Kesäkuun 5. päivänä tutkinnanjohtajat järjestävät suuren tiedotustilaisuuden. Tutkinnanjohto kertoo muun muassa, että se epäilee Aarnion saaneen lahjuksia kymmmenien tuhansien eurojen edestä Trevoc-haarassa.
Lisäksi kerrotaan, että Aarnion lähipiiriä epäillään rahanpesusta ja Aarnion itsensä epäillään sotkeneen krp:n esitutkintaa niin sanotussa tynnyrijutussa. Tutkinnanjohto vahvistaa, että raskaimmat epäilyt liittyvät juuri tynnyrijuttuun, jossa Aarnion epäillään osallistuneen satojen hasiskilojen maahantuontiin ja levitykseen.
Sen lisäksi kerrotaan, että vyyhdissä on mukana myös epäily toisestakin satojen kilojen huumausainerikoksesta. Aarnion puolustuksen mukaan tämä epäily perustuu ainoastaan Aarniolta löydettyyn muistilappuun, johon on merkitty lukuja, Puolustus kiistää edelleen kaikki rikosepäilyt.
Tässä vaiheessa esitutkintamateriaalia on kertynyt jo 19 000 sivua ja epäiltyjä on Aarnion lisäksi yhteensä 23. Elinkautinen-blogissaan rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipiliä ynnäilee, että yhteensä epäilyissä on kyse yli tuhannen hasiskilon maahantuonnista.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kesäkuu on muutenkin vilkas kuukausi Aarnio-uutisoinnissa. Muutama päivä tiedotustilaisuuden jälkeen kerrotaan, että Helsingin poliisilaitoksen organisaatio järjestellään kokonaan uudestaan ja huumepoliisi jää vanhassa muodossaan historiaan. Taustalla on osittain Aarnio-vyyhti.
Lisäksi MTV Uutisten Vinkkimiehet saavat tietoonsa, että Aarnion epäillyssä rahakätkössä oli rahaa kaikkiaan 70 000 euroa.
11:42
Poikkeuksellisen tiukkaan eristettynä ollut Aarnio saa kuun loppupuolella luvan tavata puolisoaan ilman valvontaa.
Heinäkuu 2014
Heinäkuussa Aarnio-uutisia ei juuri tipu. Aivan kuun lopulla syyttäjä hakee jälleen lisäaikaa syytteiden nostamiseen ja Aarnio hakee vapaaksi. Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu on sama kuin aina ennenkin: lisäaikaa tulee ja Aarnio pidetään vangittuna.
Tälläkin kertaa syyttäjä iskee pöytään pari uutta uutta rikosepäilyä, joista Aarniota vaaditaan vangittavaksi. Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa syytöntä ihmistä rikoksesta. Puolustus kritisoi voimakkaasti, että tutkinnanjohto ilmoitti uusista vangitsemisvaatimuksista vasta edellisenä iltapäivänä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Elokuu 2014
Elokuussa saadaan hieman yllättäviä uutisia. Aarnio-kohun ja poliisin tietolähdetoimintaan liittyvän kohun aikana kansalaisten luottamus poliisiin oli kasvanut.
Syyskuu 2014
Syyskuussa vyyhti leviää myös maakuntiin. Iltalehti kertoo, että kolmea kuopiolaista poliisia epäillään virkarikoksista, jotka liittyvä yhteistyöhön Aarnion vetämän Helsingin huumepoliisin kanssa. Poliisit työskentelevät Kuopion huumepoliisissa ja siellä tehdään laaja etsintä ja takavarikoidaan muun muassa tietokoneita.
Kuun lopulla Suomessa käynyt Euroopan kidutuksen vastainen (CPT) komitea kuulee Aarniota. Tiettävästi komitea haluaa keskustella Aarnion kanssa muun muassa pitkästä tutkintavankeusajasta, tiukasta eristyksestä sekä siitä, mitkä mahdollisuudet Aarniolla on valmistautua itsensä puolustamiseen tulevassa oikeudenkäynnissä.
Vinkkimiehet saavat tietoonsa, ettei Porvoon tontilta löytyneestä rahakätköstä ole löytynyt Aarnion itsensä sormenjälkiä. Kätkö oli kaivettu pihapenkereeseen istutusten sekaan, muttei kovin syvälle.
10:55
Lokakuu 2014
Lokakuun ensimmäisenä päivänä selviää, että Aarnio on pahoinpidelty Vantaan vankilassa. Iltalehden mukaan toinen vanki oli potkaissut Aarniota voimakkaasti kylkeen. Pahoinpitelyn onnistuminen kummastuttaa, sillä Aarnion on kerrottu olevan täydessä eristyksessä. Vantaan vankilasta todetaan, että kaikille vangeille kuitenkin tarjotaan jonkinlainen viriketason ylläpitäminen ja siten Aarniokaan ei ole jatkuvasti täysin erillään muista vangeista. Seuraavana päivänä poliisi vahvistaa aloittaneensa pahoinpitelyn tutkimisen.
Kuun puolivälissä prosessi nytkähtää eteenpäin. Poliisin esitutkinta päättyy ja juttu siirtyy syyteharkintaan.
5:06
Syytteiden noston määräaika tulee syyttäjille taas liian nopeasti eteen ja käräjäoikeudesta haetaan jälleen lisäaikaa ja Aarnio hakee jälleen vapaaksi. Lopputulos on tuttu. Uutta käsittelyssä on se, että syyttäjät ovat vaihtuneet, kun esitutkinta on vaihtunut syyteharkinnaksi.
Uusi syyttäjä, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kertoo käsittelyn jälkeen, että esitutkinnassa koottu näyttö Aarniota vastaan on niin sanottua nippelinäyttöä. Sillä hän tarkoittaa, ettei näyttö on koottu pienistä palasista, eikä yhtä "savuavaa asetta" ole tutkinnassa läydetty.
Marraskuu 2014
12. päivänä marraskuuta Aarniota vastaan nostetaan ensimmäiset syytteet. Ensimmäisenä Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn tulevat niin sanotun Trevoc-haaran syytteet. Sen osalta Aarniota syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.
Syyttäjän näkemyksen mukaan suomalaisia viranomaisia erehdytettiin osatamaan Trevocin seurantalaitteita yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla. Syyttäjät epäilevät, että Aarnio oli käyttämässä päätäntävaltaa Trevocissa samaan aikaan kun hän valmisteli Helsingin poliisin hankintoja yhtiöstä. Trevoc-haaran osalta syyttäjä vaatii Aarniolle 4,5 vuoden vankeusrangaistusta.
Marraskuun lopulla MTV Uutiset teettää tutkimuksen siitä, kuinka vahvasti suomalaiset luottavat poliisiin. Tällä kertaa tulokset ovat poliisin kannalta huonot: jopa 40 prosenttia vastaajista kertoo luottamuksensa horjuneen poliisia ravistelleiden skandaalien takia.
2:05
Joulukuu 2014
Tiistaina 16. joulukuuta päästään ensimmäistä kertaa oikeussaliin. Tuolloin järjestetään valmisteluistunto, jonka aikana oikeus, syyttäjä ja puolustus päättävät, miten Trevoc-haaran käsittely keväällä viedään läpi. Samana päivänä tulee julkiseksi 6 000-sivuinen esitutkintamateriaali, joka toivottavasti valaisee, mistä jutussa on tarkalleen kyse.
Itse oikeudenkäynti Trevoc-haaran osalta alkaa ensi vuonna viikolla kolme. Jutun muita haaroja käsitellään tämän jälkeen, mikäli syyttäjä päätyy nostamaan niissä syytteitä Aarniota vastaan.